Alle ballen in de lucht!

Hoeveel ballen hou jij in de lucht? En welke bal dreigt bijna aan je aandacht te ontsnappen? Die van je oudste die (help, nu al?!) zijn intrede heeft gedaan in de puberteit? Die van je middelste, die gewoon lekker gaat en niet zoveel van je vraagt momenteel? Die van je partner..?

Wij doen het elk jaar in de kerstvakantie. Terugkijken op het jaar en bedenken waar komend jaar de focus mag liggen, waar we mee stoppen en waar we mee doorgaan. Het voelt als een grote schoonmaak, maar dan eentje vanaf de bank met een kop koffie in de hand. 

‘Waar was ik blij mee, het afgelopen jaar?’ Is één van de vragen die ik mezelf altijd stel. Het antwoord is een indicator voor wat blijven mag. 

Ooit koos mijn partner ervoor met elk kind elk kwartaal een avondje op stap te gaan. Vaak gingen ze naar een strandtent, bestelden warme chocomelk en appeltaart en later op de avond nog een bittergarnituurtje, en dan maar kletsen. En dan blijken appeltaart en bitterballen uitstekende katalysatoren voor een goed gesprek. Of misschien is dat gewoon de onverdeelde aandacht, een avond lang… 

‘Waar was ik minder blij mee?’ Is een volgende. Ben ik nog blij met de hoeveelheid uren die ik werk? Met de manier waarop mijn man en ik thuis en werk afwisselen en op elkaar afstemmen? Soms kijken we elkaar aan en weten we het antwoord al. De onrust, de wrijving soms, het kwam duidelijk ergens vandaan. 

Wat gaan we daar komend jaar mee doen? En hoe maken we tijd voor elkaar? We plannen een weekend weg, maar blokken ook avonden in onze agenda.

blank

‘Wat hebben de kinderen nodig?’ Elk jaar worden ze allemaal een jaar ouder, en ongemerkt verandert dus ook waar ze behoefte aan hebben.

Toen mijn man van baan veranderde en de week qua werk en thuis zijn er anders uit kwam te zien, hebben we tegen elkaar gezegd: de komende jaren gaan we anders investeren in ons gezin. De kinderen naderden de tienerleeftijd, en de avonden waren al een tijdje niet meer van ons zelf. In het begin schipperden we daar met onze eigen wensen en afspraken een beetje omheen, maar we voelden dat het tijd werd om te kiezen. Oké, zeiden we, eerst tegen elkaar en daarna tegen de kinderen: De vrijdag is voor thuis en de kinderen, dan gaan we met elkaar wat gezelligs doen. Een filmpje, een spelletje, in ieder geval met elkaar. De zaterdag houden we voor afspraken buitenshuis. 

Soms is alle ballen in de lucht houden gewoon kiezen welke ballen je in de lucht wilt houden. En welke niet. En dat vraagt moed, want niet kiezen is uiteindelijk ook kiezen. Uiteindelijk vallen er ballen en mogelijk zijn dat de ballen die je echt niet wilt dat er vallen! Nee zeggen dus. Want je ‘nee’ tegen het één, is een ‘ja’ tegen iets anders.

Nog meer blogs van Gesa

Opruimen

Lente: iets nieuws!

De lente komt eraan… De zon schijnt, de temperatuur stijgt en de bomen lopen uit. De natuur schudt de winter van zich af, en ik wil hetzelfde doen. Weg met rommel, tijd voor iets nieuws!

De schuur moet eraan geloven, en alvast een stuk van de zolder ook. Hup, weg al die oude rommel! Ik kan best lang enige mate van troep verdragen maar nu is het klaar. Aan de slag!

Lees verder »
Serie 'Ouders Onderweg'

8-delige serie ‘Ouders Onderweg’

Speciale 8-delige Inspiratieserie voor ouders.

– Je bent voortdurend onderweg, maar hoe gaat het met jou?
– Zorg je nog goed voor jezelf?
– Hoe verbind jij je met anderen, met je kinderen, je tieners?
– En kun je nog een beetje mild zijn voor jezelf?
Of kun je wel wat nieuwe inspiratie gebruiken?

Lees verder »
blank

Auw!

Geen baan waar je zo met hoge verwachtingen in kan stappen als je ‘job’ als vader of moeder. Maar vroeg of laat lopen we allemaal aan tegen de realiteit van niet uitgekomen verwachtingen of mislukkingen. Het is een ‘package deal’, dat ouderschap: intense vreugde, maar ook pijn die diep kan gaan.

Lees verder »

Retraites van Gesa en Marco - Ouders Onderweg

Over onze retraite 'Ouders Onderweg'

Wat zijn we soms aan het rennen. Er is altijd zoveel dat gebeuren moet in je gezin, je zou jezelf zo voorbij lopen en op de automatische piloot maar doorgaan. Soms moet je er even uitstappen, een stapje terug doen en nadenken over vragen als:

  • Waar staan we met ons gezin?
  • Wat willen we eigenlijk?
  • Wie zijn wij, als ouders?
  • Wat hebben onze kinderen nodig?

De basis onder wat je doet als ouders is hoe je gevormd bent in je eigen gezin van herkomst. Daaruit kun je waardevolle dingen meenemen, maar soms moet je dingen juist loslaten omdat ze anders tot ballast worden.

 

Misschien had je verwachtingen die niet uit blijken te komen, worstel je met je eigen onzekerheid of angst, of zit je met je partner niet op één lijn. Stap er eens uit, en neem samen tijd om onder ogen te zien wat er is, zodat je daarna weer geïnspireerd verder kunt, met een duidelijk focus voor ogen.

Marco en Gesa van Delft retraites

Wie zijn wij?

Wij zijn Marco en Gesa van Delft, in 1994 getrouwd, en ouders van drie zoons (1996, 2000 en 2005) en een dochter (1998).

 

Halverwege de twintig waren we. En… papa en mama! Geen idee waar we aan begonnen waren, maar wel ontzettend leuk. In de afgelopen bijna kwart eeuw hebben wel elkaar vaak (lichtelijk) radeloos aangekeken, wakker gelegen en moeten slikken. Een diploma voor het ouderschap kun je nergens halen, dus je moet het maar leren in de praktijk, en dat vonden we nog best een klus… Gelukkig waren er ook momenten dat we genietend en vol trots naar die kinderen van ons konden kijken.

 

Inmiddels zijn onze kinderen bijna allemaal volwassen. Maar het is als de dag van gisteren, de hectiek van het gezinsleven: clubjes, partijtjes, ruzies tussen de kinderen, racen van voetbal naar balletles en naar huis voor het eten… Het was jongleren en ook heel regelmatig een bal laten vallen (of twee…)!

Als ouders ben je altijd onderweg, maar soms raakten wij zelf het zicht kwijt op waar we precies heen gingen. Gaandeweg leerden we naar onszelf te kijken, en leerden we door onze kinderen een nieuw stuk van onszelf kennen.

 

Het hielp ons om af en toe als een helikopter boven ons gezin (en onszelf!) te hangen en daarom nodigen we jullie als ouders uit voor zo’n pitstop. Even tijd nemen om te kijken of je de dingen nog wel doet zoals je graag wilt. Dan kun je daarna weer verder, onderweg in de richting die jij wilt.

 

We werken allebei in de zorg, hebben daardoor altijd veel met mensen gewerkt en genieten ervan om, met de mensen die we onderweg tegenkomen, samen op te lopen.

Vanuit een verlangen meer te leren over relaties, families, de bijzondere wisselwerking tussen ouder en kind deed Gesa van 2014 tot 2016 een opleiding Contextuele Hulpverlening.

 

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.