Harmonie

Blog Harmonie Arine van RijnIn de muziekwereld wordt gesproken over ‘harmonieleer’. Dit gaat over de verhouding van akkoorden ten opzichte van elkaar. Zelf speel ik, Arine vanaf mijn achtste jaar met heel veel plezier piano. Wat kan ik intens genieten als de akkoorden de ruimte vullen.

 

Voor mij is harmonie altijd ontzettend belangrijk geweest. Harmonie was eigenlijk noodzakelijk om me prettig en ontspannen te kunnen voelen. Wanneer ik in een omgeving kwam, waar geen harmonie was, dan werd ik onrustig. Als het even kon, probeerde ik om met een grapje de lucht te klaren en de ‘nare’ sfeer te verlichten.

 

Laat staan wanneer ik in een gesprek met iemand disharmonie ervaarde. Vreselijk vond ik dat. Ik werd er heel ongelukkig van. Ik had maar één doel, dit moet opgelost worden, zo snel mogelijk! Met als gevolg dat ik vooral bezig was met de behoefte van de ander en mezelf vergat.

 

Het woord ‘harmonie’ komt uit het Grieks en betekent ‘samenvoeging’. En dat is precies waar harmonie bij mij in voorzag. Waar het ten diepste bij mij over ging, was disharmonie in mezelf. Doordat ik dingen in mezelf veroordeelde was er sprake van afstand naar mezelf. En ik voelde meer verbinding met mezelf wanneer er harmonie was in en met mijn omgeving.

 

Ik ben aan het leren om harmonie in mezelf te vinden. Om mezelf te waarderen. Om de delen van mezelf die ik niet kon accepteren, liefdevol te aanvaarden. En langzaam maar zeker ontstaat er heling, samenvoeging.

Harmonie diep van binnenuit.

Harmonie in mijn omgeving is nog steeds belangrijk voor me. Ik word er rustig, blij en gelukkig van. Maar het is niet meer essentieel om mezelf te kunnen zijn. Harmonie of geen harmonie; ik blijf met mezelf én met de ander in verbinding. Met als gevolg? De ruimte wordt gevuld met waanzinnig mooie klanken. Van een ongekende schoonheid, die alles overstijgt.

 

Om op te bezinnen:

 • Wat betekent harmonie voor jou?
 • Hoe is het met harmonie diep van binnen bij jou?

Om van te genieten:

Nog meer blogs van Arine

Vrijheid - blog Vrijheidsdag

Vrijheid

Vrijheid is iets waar ik zo naar kan verlangen, maar wat zijn er veel dingen in het leven en in mezelf die me gevangen kunnen houden. Het levensverhaal van Edith Eger nodigt me uit om het prikkeldraad van mijn gevangenis te onderzoeken en te ontdekken dat ik uiteindelijk zelf een keuze heb. Dit is geen makkelijk weg, maar wel de weg van bevrijding.

Lees verder »
Blog ontmoeting in de winkel

Zomaar….. Een bijzondere ont-moeting

Een ontmoeting met anderen is voor mij heel waardevol. Ik kan ontzettend genieten van een mooi gesprek. In het woord ont-moeten zit trouwens een bijzondere woordspeling. Namelijk het ontdoen van ‘moeten’. En wat ‘moeten’ we soms veel van onszelf…
Maar wat nou als dat ‘moeten’ ont-moeten wordt? 

Midden in de drukte van het leven kan dan ineens iets heel moois ontstaan. 

Lees verder »
Blog terugblik

Terugblik

Terugblik. Het is een prachtige, zonnige nazomerdag. Ieder heeft een eigen plekje gevonden in de grote tuin. Sommigen liggen op een kleed in het gras, iemand zit op een bankje onder een oude boom en een ander wandelt door de moestuin. Er wordt rustig gewerkt aan een reflectieopdracht. Ik ruik de geur van veldbloemen en geniet.  Ik sta in de kapel, omgeven door het zachte kaarslicht. De laatste viering is begonnen. Een serene stilte vervult de ruimte. De wind waait

Lees verder »

Retraites van Arine

Retraite 'Authentiek Leven'

“Authentiek leven betekent dat je trouw bent aan jezelf”

Jij bent uniek en je hebt talenten die in dit leven verder ontdekt en ontwikkeld mogen worden. Om dat te ontdekken, is het belangrijk dat je jezelf door en door leert kennen.

 • Wie ben jij?
 • Waar kom jij ‘s morgens je bed voor uit?
 • Waar droom jij van?
 • Wat belemmert jou om helemaal jezelf te zijn?
 • Met welke dingen vul jij je leven die niet passen bij wie je bent?
 • Welke oordelen of overtuigingen staan jou in de weg?

De innerlijke verdieping in deze retraite ontstaat door stiltemomenten, reflectievragen, korte lezingen, creatieve workshops en een individueel coachgesprek.

 

We maken hierbij gebruik van het beeld van een boom. Hierin blijkt verrassend veel inspiratie te zitten, zoals de seizoenen van het leven, de uniciteit en potentie van iedere boom en de verschillende kenmerken en belemmeringen van groei.

 

Deze retraite geeft je ontspanning en rust door het eenvoudige dagritme van het klooster te volgen. Tegelijkertijd leg je een stevige basis door de ontdekkingen die je doet en het maken van nieuwe keuzes.

Retraite 'De kracht van eenvoud''

 • Ervaar jij drukte in je hoofd en onrust in je lijf?
 • Ben je moe en overprikkeld? Is jouw leven vol, te vol?
 • Verlang je naar ruimte en lichtheid?

Ontdek wat werkelijk belangrijk is en proef de smaak van eenvoud tijdens deze retraite. 

Ruisende golven

een verfrissing voor de ziel

zachte verstilling.

Arine van Rijn

Over Arine - Even voorstellen....

Ik ben Arine van Rijn, 47 jaar en getrouwd met Wilfred. Samen hebben we drie kinderen en een schoonzoon. Ik houd van een goed gesprek, ontspan achter de piano, wandel graag langs het strand en lees alles wat los en vast zit, met name als het gaat over mensontwikkeling. 

Authenticiteit, verbinding en ontwikkeling zijn belangrijk voor mij. 

 

Nadat ik 20 jaar met liefde en toewijding in de gezondheidszorg heb gewerkt, speelde bij mij de vraag: “Is dit het nou”? 

 

In een persoonlijk ontwikkelingstraject ontdekte ik dat er belemmeringen waren, die mij in de weg stonden om helemaal mezelf te zijn. Ik ben hiermee aan de slag gegaan en doe nu de dingen die passen bij wie ik ten diepste ben. 

 

Ik heb een nieuwe opleiding gevolgd en heb sinds een paar jaar mijn eigen coachpraktijk. Ik begeleid mensen in hun rouw- en verliesproces en op het gebied van loopbaan- en levensvragen. 

 

Ik ben geboeid door levensverhalen en menselijk gedrag. Ik ben erop gericht om helder te laten worden wat er werkelijk speelt. Om verlangen vrij te laten komen en betekenis te vinden. 

 

Met veel plezier leid ik nu ook retraites. Het is zo mooi om te zien wat het voor mensen betekent om een paar dagen apart te zetten en in alle rust te bezinnen op zichzelf en hun (levens)vragen. Ik kan het iedereen aanraden om dit regelmatig te doen;-) Een cadeau voor jezelf.

 

Wie weet ont-moeten wij elkaar, je bent van harte welkom!

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.