Retraite vlakbij zee 'Mijn kleine ik'

Een persoonlijk stukje over mijn ‘JA, naar mijn kleine’ uit mijn eindpresentatie. 

 

Voordat ik de vier punten ga uitlichten van wat het derde jaar met mij gedaan heeft, wil ik eerst een schets geven waar ik vandaan kwam.

Ik was voorheen beter voor de ander dan voor mezelf.

Mijn lichaam was een instrument om anderen te helpen, waar Gods liefde door heen mag stromen. Natuurlijk moest ik goed voor mijn lichaam zorgen, anders kon ik ook niets betekenen. Maar het ging altijd OM iets; om anderen te helpen, om van waarde te zijn. Mijn lichaam was als het ware een object om. Op een diepere laag deed het er eigenlijk niet toe. Het moest niet zeuren, niet moeilijk doen, hup er gewoon overheen zetten en doorgaan.

Hierdoor was ik vaak niet goed voor mijn lichaam. Mijn kleine verwaarloosde ik. Hoe het met haar ging, hoe het voor haar was, was niet belangrijk. Dat deed er niet toe. Zij moest gewoon beschikbaar zijn en zich inzetten.

Niemand beschermde haar. Niemand zorgde voor haar. Er was weinig tijd en aandacht voor haar. Ik had vaak meer aandacht voor de ander, dan voor haar. Ik stond ook vaker aan de kant van de ander, dan aan haar kant. Niemand nam het voor haar op. En ik liet haar vaak aan haar lot over.

In het afgelopen jaar ben ik terug gegaan naar de moeilijke periodes uit mijn leven. Eigenlijk de periodes waar ik de kleine geheel aan haar lot heb overgelaten, waar niemand er voor haar was, waar niemand voor haar zorgde, waar niemand voor haar opkwam.

Ik zag meer en meer dat anderen belangrijk zijn, maar IK ook!

Op een dieper niveau omhelsde ik Jezus woorden ‘Heb je naaste lief als jezelf’. Ik, Monique ben net zo belangrijk! En ik mag voor mezelf, voor mijn kleine, zorgen. Als het teveel is, mag ik het zeggen. Als ik ziek ben, dan mag ik me ziek melden. Als iets niet goed voor mij is, dan mag ik daar een grens zetten.

blank

En zo zei ik JA tegen mijn kleine. Een ´JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen’ tegen mijn kleine.

  • JA, ik zal de tijd voor je nemen en er voor je zijn.
  • JA, ik zal je zien en naar je luisteren.
  • JA, ik zal voor je opkomen en je beschermen.
  • JA, ik zal voor je zorgen en ik zal goed voor je zijn, in zowel de rustige als de drukke perioden.

Monique, JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen. Als symbool voor deze gelofte naar mijn kleine draag ik dit armbandje, die ik elke dag om zal doen, ter herinnering aan deze ´JA´ naar mijn kleine.

Ik gaf haar mijn ‘JA’. Ja, ik zal goed voor je zijn.

Nog steeds draag ik dit armbandje. Dat ik niet alleen anderen de beurt geef maar ook haar. Het is nu én, én. Ik hoor en zie niet alleen anderen, maar ook haar. ‘Heb je naaste lief als jezelf’.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.

Je kunt met een gerust hart boeken

Wij begrijpen dat het spannend is om in deze tijd van Corona een retraite te boeken. Daarom hebben wij een Corona uitzondering in onze annuleringsvoorwaarden gemaakt.

 

Wanneer je onverhoopt moet annuleren, vanwege Corona/quarantaine dan krijg je van ons het geld terug. Zo kun je met een gerust hart boeken.

Dus boek, juist nu, lekker een paar dagen voor jezelf!