JA, ik zal ook goed voor jou zijn!

Retraite aan zee'Ik en mijn kleine'Een persoonlijk stukje over mijn ‘JA, naar mijn kleine’ uit mijn eindpresentatie. 

Voordat ik de vier punten ga uitlichten van wat het derde jaar met mij gedaan heeft, wil ik eerst een schets geven waar ik vandaan kwam.

Ik was voorheen beter voor de ander dan voor mezelf.

Mijn lichaam was een instrument om anderen te helpen, waar Gods liefde door heen mag stromen. Natuurlijk moest ik goed voor mijn lichaam zorgen, anders kon ik ook niets betekenen. Maar het ging altijd OM iets; om anderen te helpen, om van waarde te zijn. Mijn lichaam was als het ware een object om. Op een diepere laag deed het er eigenlijk niet toe. Het moest niet zeuren, niet moeilijk doen, hup er gewoon overheen zetten en doorgaan.

 

Hierdoor was ik vaak niet goed voor mijn lichaam. Mijn kleine verwaarloosde ik. Hoe het met haar ging, hoe het voor haar was, was niet belangrijk. Dat deed er niet toe. Zij moest gewoon beschikbaar zijn en zich inzetten.

 

Niemand beschermde haar. Niemand zorgde voor haar. Er was weinig tijd en aandacht voor haar. Ik had vaak meer aandacht voor de ander, dan voor haar. Ik stond ook vaker aan de kant van de ander, dan aan haar kant. Niemand nam het voor haar op. En ik liet haar vaak aan haar lot over.

 

In het afgelopen jaar ben ik terug gegaan naar de moeilijke periodes uit mijn leven. Eigenlijk de periodes waar ik de kleine geheel aan haar lot heb overgelaten, waar niemand er voor haar was, waar niemand voor haar zorgde, waar niemand voor haar opkwam.

Ik zag meer en meer dat anderen belangrijk zijn, maar IK ook!

Op een dieper niveau omhelsde ik Jezus woorden ‘Heb je naaste lief als jezelf’. Ik, Monique ben net zo belangrijk! En ik mag voor mezelf, voor mijn kleine, zorgen. Als het teveel is, mag ik het zeggen. Als ik ziek ben, dan mag ik me ziek melden. Als iets niet goed voor mij is, dan mag ik daar een grens zetten.

 

blank

En zo zei ik JA tegen mijn kleine. Een ´JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen’ tegen mijn kleine.

 • JA, ik zal de tijd voor je nemen en er voor je zijn.
 • JA, ik zal je zien en naar je luisteren.
 • JA, ik zal voor je opkomen en je beschermen.
 • JA, ik zal voor je zorgen en ik zal goed voor je zijn, in zowel de rustige als de drukke perioden.

Monique, JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen. Als symbool voor deze gelofte naar mijn kleine draag ik dit armbandje, die ik elke dag om zal doen, ter herinnering aan deze ´JA´ naar mijn kleine.

Ik gaf haar mijn ‘JA’. Ja, ik zal goed voor je zijn.

Nog steeds draag ik dit armbandje. Dat ik niet alleen anderen de beurt geef maar ook haar. Het is nu én, én. Ik hoor en zie niet alleen anderen, maar ook haar. ‘Heb je naaste lief als jezelf’.

Nog meer blogs van Monique

Dodenherdenking

Sta stil, erken het leed en leg een ‘krans’ van respect en eer neer.

Vanavond tijdens Dodenherdenking staan we stil bij het afschuwelijke leed dat geleden is tijdens de Tweede Wereldoorlog.
We staan stil bij de slachtoffers. Met onze harten voelen we mee met het verschrikkelijks wat zij hebben moeten ondergaan. We erkennen hen, we erkennen hun leed.
Zo kennen wij ook leed, weliswaar op een ander niveau, Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Wat was voor jou een zware periode?

Lees verder »
Burn-out - herstellen van een burn-out

Burn-out – Hoe herstel je van een burn-out?

Hoe herstel je van een burn-out? 7 stappen:
1. Herkennen, erkennen en aanvaarden
2. Een pas op de plaats maken
3. Waar krijg je energie van? Waar loopt energie weg?
4. Wat heb je nodig?
5. Investeren in jezelf. Zorg goed voor jezelf.
6. De diepere betekenis van je burn-out
7. Het accepteren en liefhebben van jezelf, met of zonder burn-out

Lees verder »
blank

Ontstressen- Tot rust komen

Hoe ontstress je? Hoe kom je tot rust? In welke versnelling leef jij?
– Fysiek ontstressen: een time out nemen
– Mentaal ontstressen: wat is er gaande?
– Emotioneel ontstressen – ontlasten
– Terug naar jezelf
– Van ontstressen naar voeden

Lees verder »

Retraites van Monique

Retraites van Monique

 • Met Monique of Carin
 • Zowel stilte als gesprek

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’. 

 • Met Monique 
 • Echte stilte retraite

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf.

Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient. 

 • Met Monique 
 • Echte stilte retraite

Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.

 

In de stilte aan Zijn voeten. Dit is een christelijke retraite. 

 • Met Arine
 • Zowel stilte als gesprek

Verlang je naar rust en ruimte? Tijdens deze retraite ga je terug naar de essentie en sta je stil bij wat werkelijk belangrijk voor je is. Even niets moeten, maar de kracht van eenvoud ervaren. 

Monique Oostdam Retraites Nederland

Over Monique Oostdam

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

 

 • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

 

 • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

 

 • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.