Lente: iets nieuws!

De lente komt eraan… De zon schijnt, de temperatuur stijgt en de bomen lopen uit. De natuur schudt de winter van zich af, en ik wil hetzelfde doen. Weg met rommel, tijd voor iets nieuws!

 

De schuur moet eraan geloven, en alvast een stuk van de zolder ook. Hup, weg al die oude rommel! Ik kan best lang enige mate van troep verdragen maar nu is het klaar. Aan de slag!

 

Ik kom dingen tegen waarvan ik dacht dat ik ze niet meer had. Een mooie bloempot waar ik me suf naar heb gezocht stond gewoon helemaal naar achteren gemoffeld in de kast. Boeken, waarvan ik me al afvroeg of ik ze weg had gedaan. Wat fijn om deze schatten weer te vinden! Ze krijgen een plekje vooraan in de kast, waar ik ze makkelijk weer kan vinden.

 

Maar ik vind ook van alles waarvan ik me afvraag waarom ik het niet allang heb weggedaan. Weg ermee! Ik vul een grote vuilniszak en een doos voor de kringloop, voor als die weer opengaat.

 

En dan is het klaar, wauw! Alles overzichtelijk in de stellingkasten, de vloer weer vrij, ik hoef me geen weg meer door de spullen te banen, heerlijk! De rest van de dag loop ik af en toe even de schuur in, gewoon om te genieten van hoe opgeruimd alles nu is. Ik neem me voor dat we het nu altijd zo houden, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Gewoon alles meteen opruimen en niet maar neerkwakken, geen spullen in de kast proppen waarvan je eigenlijk weet dat je ze niet meer gaat gebruiken.

 

Maar ja, ik kan helaas best goed enige mate van troep verdragen…

 

Soms is niet alleen je schuur aan een opruimbeurt toe. Soms is je eigen leven dat ook. Soms kun je best een tijd leven met wat aanmodderen, maar op een bepaald moment moet je dingen aanpakken, om mooie dingen in het zicht te zetten en rommel op te ruimen.

 

Je gezin bijvoorbeeld, hoe zit het daarmee? Loopt alles zoals je wilt, of hobbel je maar door? Heb je nog echte aandacht voor je kinderen, of schiet dat erbij in, door alle bordjes die je hoog moet houden? Je zoon bijvoorbeeld, die in Corona-tijd wel heel veel is gaan gamen. Jullie dochter, die al een tijdje niet zo lekker in haar vel zit. Dat kind dat niet zoveel aandacht vraagt, of juist veel negatieve.

 

Tijd om wat mooi is voor in het zicht te zetten:

  • Neem een foto van je kind (per kind één)
  • Kijk er eens 5 minuten lang naar
  • Wat zie je? Wat houdt hem/haar bezig, denk je?
  • Wat vind je leuke kanten van hem/haar?
  • Wat maakt dit kind uniek?

Schrijf als antwoord op bovenstaande vragen wat kernwoorden op of rond de foto.

 

Weet hij/zij wat je leuk vindt aan hem of haar? Op welke manier zou je dat kunnen vertellen, hem/haar kunnen complimenteren met waar hij/zij goed in is?

Nog meer blogs van Gesa

Serie 'Ouders Onderweg'

8-delige serie ‘Ouders Onderweg’

Speciale 8-delige Inspiratieserie voor ouders.

– Je bent voortdurend onderweg, maar hoe gaat het met jou?
– Zorg je nog goed voor jezelf?
– Hoe verbind jij je met anderen, met je kinderen, je tieners?
– En kun je nog een beetje mild zijn voor jezelf?
Of kun je wel wat nieuwe inspiratie gebruiken?

Lees verder »
blank

Alle ballen in de lucht!

Hoeveel ballen hou jij in de lucht? En welke bal dreigt bijna aan je aandacht te ontsnappen? Die van je oudste die (help, nu al?!) zijn intrede heeft gedaan in de puberteit? Die van je middelste, die gewoon lekker gaat en niet zoveel van je vraagt momenteel? Die van je partner..?

Lees verder »
blank

Auw!

Geen baan waar je zo met hoge verwachtingen in kan stappen als je ‘job’ als vader of moeder. Maar vroeg of laat lopen we allemaal aan tegen de realiteit van niet uitgekomen verwachtingen of mislukkingen. Het is een ‘package deal’, dat ouderschap: intense vreugde, maar ook pijn die diep kan gaan.

Lees verder »

Retraites van Gesa en Marco - Ouders Onderweg

Over onze retraite 'Ouders Onderweg'

Wat zijn we soms aan het rennen. Er is altijd zoveel dat gebeuren moet in je gezin, je zou jezelf zo voorbij lopen en op de automatische piloot maar doorgaan. Soms moet je er even uitstappen, een stapje terug doen en nadenken over vragen als:

  • Waar staan we met ons gezin?
  • Wat willen we eigenlijk?
  • Wie zijn wij, als ouders?
  • Wat hebben onze kinderen nodig?

De basis onder wat je doet als ouders is hoe je gevormd bent in je eigen gezin van herkomst. Daaruit kun je waardevolle dingen meenemen, maar soms moet je dingen juist loslaten omdat ze anders tot ballast worden.

 

Misschien had je verwachtingen die niet uit blijken te komen, worstel je met je eigen onzekerheid of angst, of zit je met je partner niet op één lijn. Stap er eens uit, en neem samen tijd om onder ogen te zien wat er is, zodat je daarna weer geïnspireerd verder kunt, met een duidelijk focus voor ogen.

Marco en Gesa van Delft retraites

Wie zijn wij?

Wij zijn Marco en Gesa van Delft, in 1994 getrouwd, en ouders van drie zoons (1996, 2000 en 2005) en een dochter (1998).

 

Halverwege de twintig waren we. En… papa en mama! Geen idee waar we aan begonnen waren, maar wel ontzettend leuk. In de afgelopen bijna kwart eeuw hebben wel elkaar vaak (lichtelijk) radeloos aangekeken, wakker gelegen en moeten slikken. Een diploma voor het ouderschap kun je nergens halen, dus je moet het maar leren in de praktijk, en dat vonden we nog best een klus… Gelukkig waren er ook momenten dat we genietend en vol trots naar die kinderen van ons konden kijken.

 

Inmiddels zijn onze kinderen bijna allemaal volwassen. Maar het is als de dag van gisteren, de hectiek van het gezinsleven: clubjes, partijtjes, ruzies tussen de kinderen, racen van voetbal naar balletles en naar huis voor het eten… Het was jongleren en ook heel regelmatig een bal laten vallen (of twee…)!

Als ouders ben je altijd onderweg, maar soms raakten wij zelf het zicht kwijt op waar we precies heen gingen. Gaandeweg leerden we naar onszelf te kijken, en leerden we door onze kinderen een nieuw stuk van onszelf kennen.

 

Het hielp ons om af en toe als een helikopter boven ons gezin (en onszelf!) te hangen en daarom nodigen we jullie als ouders uit voor zo’n pitstop. Even tijd nemen om te kijken of je de dingen nog wel doet zoals je graag wilt. Dan kun je daarna weer verder, onderweg in de richting die jij wilt.

 

We werken allebei in de zorg, hebben daardoor altijd veel met mensen gewerkt en genieten ervan om, met de mensen die we onderweg tegenkomen, samen op te lopen.

Vanuit een verlangen meer te leren over relaties, families, de bijzondere wisselwerking tussen ouder en kind deed Gesa van 2014 tot 2016 een opleiding Contextuele Hulpverlening.

 

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.