Klooster Wandelretraite

Klooster Wandelretraite – vol inspiratie en bezinning

Een 3-daagse Wandelretraite door het prachtige heuvelachtige Limburg. We slapen in het klooster, bij de slotzusters in Valkenburg. De Klooster Wandelretraite heeft een bezinnend karakter. Naast de workshops zijn er met de stiltewandelingen ook bezinningsmomenten in de natuur.

De Klooster Wandelretraite

De glooiende heuvels in Limburg en de gastvrije zusters zijn het decor voor deze Klooster Wandelretraite. We verblijven in het Klooster van Valkenburg en gaan met de slotzusters in gesprek, een gesprek dat je raakt, of je nu gelooft of niet.

 

Tijdens de wandelingen worden we regelmatig stilgezet om na te denken over ‘Waar sta ik in het leven? Wat is mijn verlangen?’ Zittend aan de Geul, of op de top van een heuvel  genietend van de stilte, laat je komen wat in je opkomt. Ga naar huis met nieuwe inspiratie en helemaal tot rust gekomen.

Programma Klooster Wandelretraite

 

Dag 1 van deze klooster retraite

 • Om 12 uur treffen we elkaar aan in het dorpje Eys (Zuid-Limburg).
  • (Je kunt ook om 11.30 uur je bagage eerst bij het Klooster in Valkenburg afgeven, Oud Valkenburgerweg 16.)
 • Na een lunch bij ‘Herberg Bie De Tantes’ lopen we deels in stilte met onze backpack op de rug richting de zusters in Valkenburg a/d Geul. Tijdens de stiltewandeling zijn er ook bezinningsmomenten in de natuur. Na deze wandeling van 12-14 km komen we aan bij de zusters in Valkenburg.
 • ’s Avonds vertellen twee zusters op indrukwekkende wijze heel open en persoonlijk over hun leven en roeping. Een inspirerend en bijzonder moment. We krijgen de gelegenheid om vragen te stellen. Voor veel deelnemers het hoogtepunt van de retraite, waarvan deelnemers ook later zeggen; een ontmoeting die veel indruk heeft gemaakt, die nog lang bij blijft en die je niet zo snel zal vergeten, of je nu wel of niet gelooft. 

Dag 2 van deze klooster retraite

 • Een half uur voor zonsopgang staat er een ochtend stiltewandeling op het programma. Een ieder is vrij om hieraan al dan niet deel te nemen. We ervaren het ontwaken van de natuur, ieder met zijn eigen gedachten. Na verloop van tijd zoekt ieder een eigen plaatsje in de natuur voor persoonlijke reflectie en bezinning.
 • In de ochtend staat een bezinningsworkshop op het programma. Wanneer het weer mee zit zal deze bezinningsworkshop plaatsvinden in het Geulpark, tegenover het klooster.
 • Na de warme middagmaaltijd wandelen we door het prachtige heuvelland richting Meerssen 13 km. Na een koffiepauze lopen we verder langs de Geul terug naar het klooster. We lopen voornamelijk in stilte.
 • De avond is ter vrije besteding. Je kunt eventueel nog naar het bezinningsmoment gaan. ’s Avonds is er voor de liefhebbers een bezinningsmoment. 

Dag 3 van deze klooster retraite

 • Na de eucharistieviering (bijwonen niet verplicht) vertrekken we al wandelend richting Eys (12-14 km).
 • Onderweg hebben we ons laatste bezinningsmoment met daarbij een afronding van het weekend.
 • We komen om 16.30 uur aan in Eys waar onze klooster wandelretraite eindigt en we afscheid van elkaar nemen. Of om 17 uur bij de zusters in Valkenburg als je daar je bagage hebt staan.

Klooster Wandelretraite 2020 Nederland

Locatie van onze retraite

We zijn te gast bij de slotzusters in Valkenburg. Het klooster is gelegen aan de rand van Valkenburg tegenover het Geulpark met een prachtige vijver. Het is een contemplatief klooster, waarbij de gastenvleugel is gescheiden van de zustervleugel. 

 

Wij zijn daar als enige groep en kunnen gebruik maken van de woonkamer en de gastentuin met zitjes en een schapenweide. Ieder krijgt een eigen kamer met douche en toilet, bureautje en luie stoel. Klik hier voor meer informatie.

 

Dagritme klooster

Corona en annuleren

Heb je Corona klachten? Vanaf juni kun je de Corona test doen. Blijkt uit de test dat je Corona hebt, dan ben je ziek, en krijg je (bij de meeste) annuleringsverzekeringen de reissom vergoed. Dus zorg voor een goede annuleringsverzekering.

 

Wanneer ik de retraite van mijn kant moet annuleren, krijg je uiteraard door mij de gehele reissom teruggestort.

Boek hier je retraite - data & kosten

.

Binnen dit programma van deze klooster retraite is het mogelijk om op bepaalde momenten aan te sluiten bij het dagritme van het klooster. Je bent dit natuurlijk niet verplicht. De keuze tot bijwonen is geheel vrijblijvend.

 

Donderdag:

 • 18.00 – 18.30 Vespers, avondgebed

Vrijdag:

 • 05.30 – 06.30 Stille aanbidding
 • 08.30 – 09.00 Lauden, ochtendgebed
 • 09.00 – 10.00 Heilige Mis met Terts
 • 11.50 –  12.00  Sext, kort gebed

Zaterdag:

 • 05.30 – 06.30 Stille aanbidding
 • 08.30 – 09.00 Lauden, ochtendgebed
 • 09.00 – 10.00 Heilige Mis met Terts

Bij de prijs inbegrepen

De groepen van circa 9-11 deelnemers worden bewust klein gehouden om het persoonlijke karakter te behouden.

Monique Oostdam Retraites Nederland

Retraitebegeleiding

Ik, Monique Oostdam leid deze retraite. In 2011 ben ik met de retraites begonnen.

 

Wat ik belangrijk vind en wat je ook terugziet in mijn retraites zijn mijn waarden:

 • Echtheid: Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.
 • Respect: Ik  sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.
 • Zinvol leven: Ik ga graag een laagje dieper. Wat is de essentie. Wat is het dat je raakt. Wat doet dat met jou.

Lees meer over wie ik ben, mijn kernwaarden en verhaal.

Hoe was jouw Klooster Wandelretraite?

Geef hier jouw reactie
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Hoe was jouw retraite bij Bezinningsvakanties.nl?

Klooster retraite
Algemene beoordeling:  
 26 beoordeling
by Rianne on Klooster retraite
Belangrijke investering
Retraite *: Klooster Wandelretraite
Leeftijd: 44
Woonplaats: Utrecht

Belangrijke dagen! Heel bijzonder om, zonder dat je elkaars (voor)geschiedenis kent, een stukje 'samen' op te lopen. Niets moet, alles mag. Zonder dat ik er naar zocht, kwam er ruimte voor de onrust en behoefte in m'n eigen ziel. Daardoor kunnen deze dagen best wel impact hebben, een sleutelmoment zijn. En dat onder aansturing van Monique bij, die zo heerlijk onbevangen, oordeelvrij en vol humor is!

by Marline on Klooster retraite
de stilte is een cadeau
Retraite *: Klooster Wandelretraite

Het hele weekend alleen maar zijn. Alleen ZIJN. Samen ZIJN.
In het hier en nu; zonder verhalen, zonder advies, zonder ... De natuur en de wandelingen dwingen je tot ZIJN en dat is prachtig!

by Marijke on Klooster retraite
Een met de natuur
Retraite *: Klooster retraite
Leeftijd: 66
Beroep: Pensionada

Zo’n mooi cadeau aan jezelf wil je even de rust en natuur opzoeken.
Prachtige wandelingen in de natuur van Zuid Limburg met op zijn tijd mooie bezinningsmomenten met Monique zij weet je om op de juiste manier naar jezelf te kijken waar ben ik en waar sta ik voor.
Dank je wel hiervoor Monique! Je bent een prachtig mens.
Dank ook aan de fijne lieve inlevende groep die wij hadden.

by Klaas en Noa on Klooster retraite
Ontspannen
Retraite *: Klooster Wandelretraite
Leeftijd: 58/60
Beroep: Project engineer/docent

We vonden het fijn om met z'n tweeën deel te nemen aan de kloosterwandel retraite. De sfeer was goed en de wandelingen zeer mooi. de groep was fijn en onze begeleidster Monique zeer enthousiast en een prettig persoon.

by Jacqueline on Klooster retraite
Mooie combinatie
Retraite *: Klooster wandel retraite
Leeftijd: 54 jaar

De combinatie wandelen en stilte, in het mooie Limburgse landschap. Metaforen uit de natuur, de bezinningsmomenten onderweg, het was fijn om te merken dat in stilte wandelen, en de natuur ervaren zijn werking heeft.
Goed in elkaar gezet programma, nergens aan hoeven denken, met fijne begeleiding van Monique. Een echt cadeau.
Resultaat; opgeladen na 3 dagen, leeg hoofd, nieuwe energie en nieuw inzicht.
Nogmaals dank

Pagina 1 van 6:
«
 
 
1
2
3
 
»
 

Klooster wandelretraite - FAQ

Meest gestelde vragen over de Klooster wandelretraite

FAQ & Corona

De locatie is zeer ruim opgezet waardoor er voldoende afstand bewaard kan worden. We zijn de enige groep. Ieder heeft een eigen kamer, douche en toilet worden gedeeld. De maaltijden vinden in buffetvorm plaats. 

Voor wie is deze retraite?

De Klooster Wandelretraite is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan rust en persoonlijke bezinning. Dit is geen culturele of historische reis, maar een bezinningsvakantie.

Het ontdekken en waarnemen dat je doet ligt voornamelijk in jezelf. Het is echt een vakantie voor je diepste binnenste.

Is deze retraite ook geschikt als ik niet geloof?

Ja, het programma is geschikt voor iedereen. Mensen vinden de combinatie van wandelen, rust, bezinning en klooster mooi, dat maakt dat ze meegaan. Ik vind het belangrijk om ieder in zijn waarde te laten en elkaar te respecteren in de wijze waarop ieder in het leven staat. 

Wat typeert de stiltewandelingen?

We wandelen in stilte door en over de prachtige heuvels van Zuid-Limburg. Tijd om al wandelend tot jezelf te komen, te bezinnen of gewoon in alle rust te genieten van al het moois om je heen.

 

We nemen regelmatig tijd voor een moment van bezinning. Soms zitten we aan de kabbelende Geul, zoeken we daar ons eigen plekje. Soms lopen we met een bezinning in gedachten, of staan we stil op de top van een heuvel. 

 

De wandelingen zijn tussen de 12-14 km.

Wat neem ik mee? Kan ik mijn bagage vooraf bij het klooster brengen?

Onze Klooster Wandelretraite start in het dorpje Eys. Je kunt twee dingen doen:

 • Je kunt direct om 12.00 uur naar Eys gaan en je loopt met je rugzak naar het klooster.
 • Je kunt om 11.30 uur ook eerst naar het klooster in Valkenburg gaan, daar je bagage afgeven en vervolgens naar Eys gaan. Als je met het openbaar vervoer komt, kun je vaak wel een lift van iemand krijgen, maar overleg dit even met mij, Monique. Neem wel een klein rugzakje mee voor onderweg voor een flesje water, pen, papier etc. 

Als je direct naar Eys komt, neem dan niet teveel bagage mee. Ik zou zeggen maximaal 10% van je lichaamsgewicht.

 

Bij opgave ontvang je een mail met wat meeneemsuggesties.  

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.