Retraite Ouders Onderweg

Retraite ‘Ouders Onderweg’

Wanneer was de laatste keer dat je er samen even tussenuit was? Dat je echt tijd hebt geïnvesteerd in je relatie? In de retraite Ouders Onderweg ben je echt even samen weg, èn je wordt geïnspireerd in het ‘ouder zijn’. Even afstand en daarna fris weer je schouders eronder. Maar eerst tijd voor jullie, want zorgen voor jezelf is zorgen voor je gezin!

Ouders Onderweg

Wat zijn we soms aan het rennen. Er is altijd zoveel dat gebeuren moet in je gezin, je zou jezelf zo voorbij lopen en op de automatische piloot maar doorgaan.

 

Soms moet je er even uitstappen, een stapje terug doen en nadenken over vragen als:

 • Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Van opvang, naar werk, naar zwemles… zijn we alleen maar aan het regelen, of..?
 • Ik val mezelf vaak zo tegen, als ouder. 
 • Ik vind het belangrijk dat mijn kind mag zijn wie hij is. Maar mocht ik dat eigenlijk zelf vroeger wel? En hoe doe ik dat dan nu in mijn gezin? 
 • Help! We raken elkaar als partner kwijt, in alle hectiek hebben we nauwelijks nog tijd voor elkaar. Hoe doen we dit? 
 • Onuitstaanbaar, die puber van ons! Wat moet ik met haar? Ik weet het echt niet meer! 

De basis onder wat je doet als ouders is hoe je gevormd bent in je eigen gezin van herkomst. Daaruit kun je waardevolle dingen meenemen, maar soms moet je dingen juist loslaten omdat ze anders tot ballast worden. 

En soms heb je verwachtingen of dromen die gewoon niet uitkomen. Pijnlijk kan dat zijn! Of je zit met je partner niet op één lijn, of je worstelt met je eigen onzekerheid. Stap er eens uit, en neem samen tijd om onder ogen te zien wat er is, zodat je daarna weer geïnspireerd verder kunt, met een duidelijk focus voor ogen.

.

Kinderen aan zee

Voor wie is deze retraite?

Deze retraite is bedoeld voor ouderkoppels van jonge kinderen en pubers. We nodigen je, als je samen ouders bent, met nadruk uit om samen te komen, omdat ouderschap een taak is die je samen draagt.  

 

Ouderschap omvat veel: verantwoordelijkheid, kwetsbaarheid, samenwerken, vragen die op je afkomen, ballen in de lucht houden, afstemmen, enzovoorts. Je hebt elkaar als ouders nodig. En als je samen optrekt is het waardevol om hier samen op te kunnen bezinnen.

 

Je ‘bezinnen op’ vraagt van je dat je even afstand neemt en de tijd neemt om dingen op je af te laten komen waar je anders de tijd en de rust niet voor hebt of neemt. Je kunt elkaar ondersteunen, klankborden en, als je thuiskomt, er weer samen je schouders onder zetten.

 

Een investering in jullie ouderschap dus. Maar zeker ook in jullie relatie, want hoe heerlijk is het om een paar dagen weg te zijn, verzorgd te worden, te kunnen ontspannen en tijd samen te kunnen doorbrengen!

Locatie 'Klooster Heiloo' - 8 km van zee

De retraite vindt plaats in het klooster in Heiloo. Het gastenverblijf waar jullie een eigen kamer met douche en toilet krijgen, de Engelenzaal en de kloostertuin zijn ons thuis tijdens ons verblijf. Midden in de rustgevende natuur en op minder dan 8 kilometer van het strand.

 

Kijk hier voor meer informatie over Klooster Heiloo - 8 km van zee. 

Klooster aan Zee - Klooster Heiloo

Programma Retraite 'Ouders Onderweg'

 

Donderdag

16:00-17:00   inchecken: Welkom en kom binnen! Laat alles van thuis maar even achter.

17:15               opening: Wie zijn wij en hoe ziet het programma eruit?

18.00               diner

19.30-20.30    workshop 1: Waar kom je vandaan?

 

Vrijdag

8:30                 ontbijt

10:00               koffie met aansluitend workshop 2: Het fundament onder je gezinshuis

13:00               lunch

14:00-17:00   vrije middag met mogelijkheid voor coachgesprek

18:00               diner

19:30-20:45    workshop 3: Hoe bouw je verder op het fundament?

 

Zaterdag

8:30                 ontbijt

10:00               koffie met aansluitend workshop 4: Waar ga je naar toe? Moment om te oogsten en inspiratie op te doen.

13:00               lunch

14:00-15:00   afsluitende workshop: hoe doe je het allemaal?

16:00              afscheid en vertrek

Marco en Gesa van Delft retraites

Wie zijn wij?

Wij zijn Marco en Gesa van Delft, in 1994 getrouwd, en ouders van drie zoons (1996, 2000 en 2005) en een dochter (1998).

 

Halverwege de twintig waren we. En… papa en mama! Geen idee waar we aan begonnen waren, maar wel ontzettend leuk. In de afgelopen bijna kwart eeuw hebben wel elkaar vaak (lichtelijk) radeloos aangekeken, wakker gelegen en moeten slikken. Een diploma voor het ouderschap kun je nergens halen, dus je moet het maar leren in de praktijk, en dat vonden we nog best een klus… Gelukkig waren er ook momenten dat we genietend en vol trots naar die kinderen van ons konden kijken.

 

Inmiddels zijn onze kinderen bijna allemaal volwassen. Maar het is als de dag van gisteren, de hectiek van het gezinsleven: clubjes, partijtjes, ruzies tussen de kinderen, racen van voetbal naar balletles en naar huis voor het eten… Het was jongleren en ook heel regelmatig een bal laten vallen (of twee…)!

 

Als ouders ben je altijd onderweg, maar soms raakten wij zelf het zicht kwijt op waar we precies heen gingen. Gaandeweg leerden we naar onszelf te kijken, en leerden we door onze kinderen een nieuw stuk van onszelf kennen.

 

Het hielp ons om af en toe als een helikopter boven ons gezin (en onszelf!) te hangen en daarom nodigen we jullie als ouders uit voor zo’n pitstop. Even tijd nemen om te kijken of je de dingen nog wel doet zoals je graag wilt. Dan kun je daarna weer verder, onderweg in de richting die jij wilt.

 

We werken allebei in de zorg, hebben daardoor altijd veel met mensen gewerkt en genieten ervan om, met de mensen die we onderweg tegenkomen, samen op te lopen.

 

Vanuit een verlangen meer te leren over relaties, families, de bijzondere wisselwerking tussen ouder en kind deed Gesa van 2014 tot 2016 een opleiding Contextuele Hulpverlening.

Retraite ‘Ouders Onderweg’

.

Dit is inclusief:

 • 2 overnachtingen
 • 2 keer diner
 • 2 keer ontbijt
 • 2 keer lunch
 • Diverse gevarieerde workshops
 • Verwerkende opdrachten
 • Mogelijkheid tot een coachgesprek
 • Je eigen gezinsplan

Ouders zijn…

… altijd bezig

… verantwoordelijk

… sfeermakers

… jongleurs

… kwetsbaar

… altijd jong

… koorddansers

… samen onderweg

Corona - FAQ

De locatie is zeer ruim opgezet waardoor 1.5 meter afstand houden geen enkel probleem is. We zijn de enige groep. Ieder heeft een eigen kamer met eigen douche en toilet. De maaltijden vinden in buffetvorm plaats. 

Verder is de frequentie van de schoonmaak opgeschroefd en staan er door het hele gebouw desinfectiemiddelen. We schudden geen handen en maken geen fysiek contact en houden uiteraard 1,5 meter afstand met elkaar. Ook bij het buffet. 

Retraites 'Ouders Onderweg' - FAQ

Een retraite Ouders Onderweg is zeker zinvol, ook als je geen vragen of problemen ervaart. Jullie gaan stilstaan bij hoe je zelf groot geworden bent en hoe dat zijn invloed heeft op hoe jullie in het leven staan, relaties aangaan en ook je kinderen opvoeden. Daarnaast kijk je waar je je de komende tijd op wilt richten in je gezin. Het gaat dus om stilstaan, bewustwording en richting kiezen.

Ook in dit geval is een retraite Ouders Onderweg zinvol, hoewel het mogelijk wijs is om daarnaast ook hulp te zoeken. Deze retraite is namelijk geen hulpverlening, al kan het je wel helpen je bewust te worden van hoe bepaalde patronen ontstaan zijn, zodat je gericht kunt werken aan verandering.

Ouders Onderweg is echt bedoeld voor stellen. Je gaat namelijk samen nadenken over allerlei aspecten van je gezin en omdat je samen leidinggeeft aan jullie gezin is het echt waardevol om samen de retraite te doen. 

Mocht je echter alleen je kinderen opvoeden, hou dan de website in de gaten. De wens is om ook een retraite te maken voor alleenstaande ouders, alleen is het op dit moment nog niet zover.

Voor opvoeden is inderdaad geen diploma nodig. Maar aangezien jijzelf als ouder het ‘middel’ bent in de opvoeding van je kinderen kan het geen kwaad om eens onder de loep te nemen hoe je dat dan doet. En waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Als je weet wie je bent en wat je wilt kun je bewust richting kiezen.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.