Retraite ‘Ouders Onderweg’

Even weg van thuis. Tijd maken om na te denken over vragen als: ‘Wie zijn wij als vader en moeder?’ ‘Wat hebben wij van onze ouders meegekregen?’ ‘Wat voor ouders willen en kunnen we zijn?’ ‘Wat vinden wij belangrijk voor ons gezin?’

Ouders Onderweg

blank

Wat zijn we soms aan het rennen. Er is altijd zoveel dat gebeuren moet in je gezin, je zou jezelf zo voorbij lopen en op de automatische piloot maar doorgaan. Soms moet je er even uitstappen, een stapje terug doen en nadenken over vragen als:

 • Waar staan we met ons gezin?
 • Wat willen we eigenlijk?
 • Wie zijn wij, als ouders?
 • Wat hebben onze kinderen nodig?

De basis onder wat je doet als ouders is hoe je gevormd bent in je eigen gezin van herkomst. Daaruit kun je waardevolle dingen meenemen, maar soms moet je dingen juist loslaten omdat ze anders tot ballast worden.

 

Misschien had je verwachtingen die niet uit blijken te komen, worstel je met je eigen onzekerheid of angst, of zit je met je partner niet op één lijn. Stap er eens uit, en neem samen tijd om onder ogen te zien wat er is, zodat je daarna weer geïnspireerd verder kunt, met een duidelijk focus voor ogen.

Voor deze retraite is er nog plaats. Boek hier

Ouders zijn…

… altijd bezig

… verantwoordelijk

… sfeermakers

… jongleurs

… kwetsbaar

… altijd jong

… koorddansers

… samen onderweg

Voor wie is deze retraite?

Deze retraite is bedoeld voor ouderkoppels van jonge kinderen en pubers die na willen denken over hoe ze hun gezin willen vormgeven. Je krijgt praktische input waar je samen met je partner over door kunt praten, terwijl jullie samen weg zijn op een inspirerende locatie.

 

Een helikopterview over je gezin, de dingen bekijken vanuit een ander perspectief. Even helemaal weg en daarna weer onderweg als ouders.

 • Wat hebben we eigenlijk van onze eigen ouders meegekregen?
 • Hoe zetten we dat in in ons eigen gezin, of niet..?
 • Wat vinden we belangrijk in ons gezin?
 • Hoe vullen we elkaar aan als partners?
 • Hoe bouwen we ons ‘gezinshuis’: fundament, muren, dak?

Locatie

De retraite Ouders Onderweg vindt plaats in het klooster in Heiloo. Het gastenverblijf waar jullie een eigen kamer met douche en toilet krijgen, de Engelenzaal en de kloostertuin zijn ons thuis tijdens ons verblijf. Midden in de rustgevende natuur en op minder dan 8 kilometer van het strand.

 

Kijk hier voor meer informatie over Klooster Heiloo – 8 km van zee. 

Klooster aan Zee - Klooster Heiloo

Programma Retraite 'Ouders Onderweg'

Donderdag

16:00-17:00    inchecken: Welkom en kom binnen! Laat alles van thuis maar even achter.

17:15               opening: Wie zijn wij en hoe ziet het programma eruit?

18.00               diner

19.30-20.30    workshop 1: Waar kom je vandaan?

 

Vrijdag

8:30                 ontbijt

10:00               koffie met aansluitend workshop 2: Het fundament onder je gezinshuis

12:15               verwerkingsopdracht

13:00               lunch

14:00-17:00    vrije middag met mogelijkheid voor coachgesprek

18:00               diner

19:30-20:45    workshop 3: Hoe bouw je verder op het fundament?

 

Zaterdag

8:30                 ontbijt

10:00               koffie met aansluitend workshop 4: Waar ga je naar toe? Moment om te oogsten en inspiratie op te doen.

13:00               lunch

14:00-14.30    afsluiten en vertrek

Marco en Gesa van Delft retraites

Wie zijn wij?

Wij zijn Marco en Gesa van Delft, in 1994 getrouwd, en ouders van drie zoons (1996, 2000 en 2005) en een dochter (1998).

 

Halverwege de twintig waren we. En… papa en mama! Geen idee waar we aan begonnen waren, maar wel ontzettend leuk. In de afgelopen bijna kwart eeuw hebben wel elkaar vaak (lichtelijk) radeloos aangekeken, wakker gelegen en moeten slikken. Een diploma voor het ouderschap kun je nergens halen, dus je moet het maar leren in de praktijk, en dat vonden we nog best een klus… Gelukkig waren er ook momenten dat we genietend en vol trots naar die kinderen van ons konden kijken.

 

Inmiddels zijn onze kinderen bijna allemaal volwassen. Maar het is als de dag van gisteren, de hectiek van het gezinsleven: clubjes, partijtjes, ruzies tussen de kinderen, racen van voetbal naar balletles en naar huis voor het eten… Het was jongleren en ook heel regelmatig een bal laten vallen (of twee…)!

Als ouders ben je altijd onderweg, maar soms raakten wij zelf het zicht kwijt op waar we precies heen gingen. Gaandeweg leerden we naar onszelf te kijken, en leerden we door onze kinderen een nieuw stuk van onszelf kennen.

 

Het hielp ons om af en toe als een helikopter boven ons gezin (en onszelf!) te hangen en daarom nodigen we jullie als ouders uit voor zo’n pitstop. Even tijd nemen om te kijken of je de dingen nog wel doet zoals je graag wilt. Dan kun je daarna weer verder, onderweg in de richting die jij wilt.

 

We werken allebei in de zorg, hebben daardoor altijd veel met mensen gewerkt en genieten ervan om, met de mensen die we onderweg tegenkomen, samen op te lopen.

Vanuit een verlangen meer te leren over relaties, families, de bijzondere wisselwerking tussen ouder en kind deed Gesa van 2014 tot 2016 een opleiding Contextuele Hulpverlening.

 

Boek je retraite – data & kosten

Dit is inclusief:

 • 2 overnachtingen
 • 2 keer diner
 • 2 keer ontbijt
 • 2 keer lunch
 • 4 workshops
 • Verwerkende opdrachten
 • Mogelijkheid tot een coachgesprek
 • Je eigen gezinsplan

Veelgestelde vragen

Het loopt eigenlijk best lekker in ons gezin, we hebben geen problemen. Is zo’n retraite Ouders Onderweg dan wel zinvol?

Een retraite Ouders Onderweg is zeker zinvol, ook als je geen vragen of problemen ervaart. Jullie gaan stilstaan bij hoe je zelf groot geworden bent en hoe dat zijn invloed heeft op hoe jullie in het leven staan, relaties aangaan en ook je kinderen opvoeden. Daarnaast kijk je waar je je de komende tijd op wilt richten in je gezin. Het gaat dus om stilstaan, bewustwording en richting kiezen.

Wij ervaren wel problemen in ons gezin, behoorlijk zelfs. Is een retraite Ouders Onderweg dan een goed idee of moeten we andere hulpverlening zoeken?

Ook in dit geval is een retraite Ouders Onderweg zinvol, hoewel het mogelijk wijs is om daarnaast ook hulp te zoeken. Deze retraite is namelijk geen hulpverlening, al kan het je wel helpen je bewust te worden van hoe bepaalde patronen ontstaan zijn, zodat je gericht kunt werken aan verandering.

Ik ben enthousiast geworden, maar vroeg me af of ik ook alleen naar een retraite Ouders Onderweg kan komen, zonder partner?

Ouders Onderweg is echt bedoeld voor stellen. Je gaat namelijk samen nadenken over allerlei aspecten van je gezin en omdat je samen leidinggeeft aan jullie gezin is het echt waardevol om samen de retraite te doen. 

Mocht je echter alleen je kinderen opvoeden, hou dan de website in de gaten. De wens is om ook een retraite te maken voor alleenstaande ouders, alleen is het op dit moment nog niet zover.

Opvoeden kan toch iedereen? Waarom is zo’n retraite dan nodig?

Voor opvoeden is inderdaad geen diploma nodig. Maar aangezien jijzelf als ouder het ‘middel’ bent in de opvoeding van je kinderen kan het geen kwaad om eens onder de loep te nemen hoe je dat dan doet. En waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Als je weet wie je bent en wat je wilt kun je bewust richting kiezen.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.