Ik wil graag op de reservelijst. Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail.
E-mail We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.
Retraites 2020

Retraites april 2020:

- 16-18 april 2020:
Stilte retraite
Klein Sion, Leuvenheim

- 30 april - 2 mei 2020:
Op het kruispunt van je leven
Klein Sion, Leuvenheim

Retraites mei 2020:

- 15-17 mei 2020:
Klooster Wandelretraite
Limburg, Valkenburg

- 28-30 mei 2020:
Stilte retraite
Klein Sion, Leuvenheim

Retraites juni 2020:

- 11-13 juni 2020:
Klooster Wandelretraite
Klooster Valkenburg

- 18-20 juni 2020:
Aan Zijn voeten
Retraiteboerderij, Steenwijk

 

 

 

 

 

 

Bezinningsvakanties.nl
Postadres:
t.a.v. Monique Oostdam
Van Leeuwenhoekstraat 5-139
2014 GC Haarlem
Nederland
Telefoon: 31 (0)6 - 44 023 015

 

 

 

 

 

 

339

(op basis van volpension en eenpersoonskamer)

In deze periode met het Corona-virus zijn er wat aanpassingen, zie tabblad hieronder.

Er is nog plaats. Je kunt nog mee!

Beschrijving

Een 3-daagse wandelretraite waarbij we slapen bij de slotzusters in Valkenburg a/d Geul.

 

Klooster Wandelretraite tijdens Corona-periode

Nu met het Corona-virus is de behoefte aan een Klooster Wandelretraite misschien wel groter dan ooit.

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Uit de hectiek die het Corona-virus met zich meebrengt. Lekker wandelen. Buiten zijn. Geïnspireerd worden door de zusters. Gewoon even lekker een paar dagen van rust, bezinning en niets hoeven.

Nu is alleen de vraag ‘Is dat wel mogelijk denkend aan de maatregelen van de regering?’. Op deze pagina lees je hoe de Klooster Wandelretraite er uit gaat zien in deze tijd met het Corona-virus.

 

Gelukkig kan de Klooster Wandelretraite gewoon doorgaan

(met de berichtgeving van 23 maart 2020 van het RIVM)

Belangrijk is dat we in ieder geval 1,5 meter afstand houden. Sommigen willen zich wat meer terugtrekken, afzonderen (wat retraite ook betekent). Ook daar heb ik naar gekeken.

 

Hoe ziet de Klooster Wandelretraite er concreet uit?

 

Onze stilte wandelingen

We lopen met de stilte wandeling normaliter al wat uit elkaar. Nu zullen we dat zeker doen. Tijdens de stilte wandeling deel ik verschillende overdenkingen.

 

Stops onderweg

Normaliter hebben we een koffie/lunch stop bij een leuk horecatentje. Dat zal dit keer niet gaan.

 • De lunch bij aankomst wordt een picknick die ik zal verzorgen.
 • De tweede dag hebben we een koffiestop onderweg. We nemen dit keer zelf ons watertje of sapje mee en ik zal zorgen voor wat lekkers.
 • De derde dag gaan we langs de bakker (met evt. supermarkt) waar we op mijn kosten uiteraard, iets lekkers halen voor onze lunch-picknick. Ook zorg ik voor onze afsluitende workshop voor wat lekkers.

Het kan zijn dat de sanitaire stops in de natuur plaatsvinden en dat je op dag 1 en dag 2 niet je water kunt bijvullen. Op dag 3 kunnen we water/drinken in de supermarkt kopen. Als ik weet dat je een halverwege een extra flesje water zou willen, dan kan ik deze ook van tevoren brengen. Ik ga dit punt nog even uitwerken. Het is namelijk fijn om niet al teveel water te hoeven dragen. Dit punt wordt dus vervolgd (op deze websitepagina).

 

Bezinningsworkshops

 • Deze vinden of buiten, in de natuur plaats of binnen in onze ruime woonkamer/zaal. We beginnen met een gezamenlijk moment van delen. Dan geef ik een korte inleiding en uitleg en dan zoekt ieder een eigen plekje uit en gaat zelf aan de slag met de vragen en opdrachten. Naderhand komen we weer bij elkaar en delen we om beurten wat ons het meest aansprak. We houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Sommigen zullen het in deze tijd fijn vinden om de bezinningsworkshop zelfstandig te doen. Dat is ook mogelijk. Je krijgt de inleiding met uitleg van mij op papier. Op die manier kun je in je eigen kamer of in de natuur zelf aan de slag gaan.

 

Maaltijden

Er is een buffet. Om beurten scheppen we op en je kunt of in de eetzaal eten of op je kamer eten.

 

Gesprek met de zusters – vrijblijvend

Blijft hetzelfde. Erg inspirerend. We houden uiteraard 1,5 meter afstand.

 

Vieringen – vrijblijvend

 • In het klooster zijn verschillende vieringen (koorgebed, Eucharistieviering en Stille Aanbidding). De Kapel is klein. Mocht het nodig zijn, dan regelen we wie wanneer gaat. Maar daarnaast komen er ook mensen uit de omgeving….dus we kunnen het niet helemaal controleren hoeveel mensen er in de Kapel zijn en wie waar zit. Misschien kunnen er ook wel andere oplossingen bedacht worden (dat een paar van ons bij de zusters mogen zitten). Dit wil ik te zijner tijd bekijken. Het komt in de praktijk eigenlijk niet voor dat alle deelnemers naar alle vieringen (7 vieringen per dag) willen, maar ja…het zou zo maar kunnen dat dit de eerste keer is.
 • Ik kan eventueel zorgen voor wat geestelijke bezinningsmomenten/meditaties in onze ruime huiskamer of buiten.
 • Daarnaast neem ik nog wat verschillende (uiteraard vrijblijvende) meditatie- en bezinningsmomenten op papier mee. Zo kun je, als je dat mooi vindt en wat meer in afzondering blijft, zelf een moment van geestelijke bezinning op je kamer of heerlijk in de natuur nemen.

 

Verder:

 • Ieder heeft een eigen kamer met wastafel, luie stoel, bureautje, bed, douche en toilet. We spreken met elkaar af dat we 1,5 meter afstand bewaren wanneer we elkaar tegenkomen op de gang. De huiskamer/groepszaal/eetzaal is zo ingericht dat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren.

Programma

Dag 1 van deze klooster retraite

Om 12 uur treffen we elkaar aan in het dorpje Eys (Zuid-Limburg). Na een lunch bij ‘Herberg Bie De Tantes’ lopen we deels in stilte met onze backpack op de rug richting de zusters in Valkenburg a/d Geul. Tijdens de wandeling zijn er ook bezinningsmomenten in de natuur. Na deze wandeling van 12-14 km komen we aan bij de zusters in Valkenburg.

’s Avonds komen twee zusters iets vertellen over hun leven en krijgen we de gelegenheid om vragen te stellen. Vaak een inspirerend en bijzonder moment.

Dag 2 van deze klooster retraite

Een half uur voor zonsopgang staat er een ochtendwandeling op het programma. Een ieder is vrij om hieraan al dan niet deel te nemen. We ervaren het ontwaken van de natuur, ieder met zijn eigen gedachten. Na verloop van tijd zoekt ieder een eigen plaatsje in de natuur voor persoonlijke reflectie en bezinning.

Om half 11 staat een bezinningsworkshop op het programma. Wanneer het weer mee zit zal deze bezinningsworkshop plaatsvinden in het Geulpark, tegenover het klooster.

Na de warme middagmaaltijd wandelen we door het prachtige heuvelland richting Meerssen 15-17 km. Na een koffiepauze lopen we verder langs de Geul terug naar het klooster. We lopen voornamelijk in stilte.

De avond is ter vrije besteding. Je kunt eventueel nog naar het bezinningsmoment gaan. Monique deelt een bezinning over ‘Er zijn, aanwezig zijn’ met wat vragen waar je in stilte in de huiskamer of in je kamer je gedachten over kunt laten gaan. Dit bezinningsmoment is in stilte.

Dag 3 van deze klooster retraite

Na de eucharistieviering (bijwonen niet verplicht) vertrekken we al wandelend richting Eys (12-14 km). Onderweg hebben we ons laatste bezinningsmoment met daarbij een afronding van het weekend. We komen om 16.30 uur aan in Eys waar onze klooster wandelretraite eindigt en we afscheid van elkaar nemen.

* De mensen die met het openbaar vervoer gaan, worden afgezet bij een bushalte, zodat ze gemakkelijk bus 350 naar Maastricht kunnen nemen. Zij zullen om 17.15 uur in Maastricht zijn.

__________________

Klooster dagritme

Binnen dit programma van deze klooster retraite is het mogelijk om op bepaalde momenten aan te sluiten bij het dagritme van het klooster. Je bent dit natuurlijk niet verplicht. De keuze tot bijwonen is geheel vrijblijvend.

Donderdag: 

 • 18.00 – 18.30 Vespers/avondgebed

Vrijdag:

 • 06.00 – 07.00 Stille aanbidding
 • 08.30 – 09.00 Lauden, ochtendgebed
 • 09.00 – 10.00 Heilige Mis met Terts
 • 11.50 –  12.00  Sext, kort gebed

Zaterdag:

 • 06.00 – 07.00 Stille aanbidding
 • 08.30 – 09.00 Lauden, ochtendgebed
 • 09.00 – 10.00 Heilige Mis

Locatie Klooster Valkenburg

Regina Pacis – Klooster Valkenburg

In Regina Pacis, het klooster in Valkenburg verblijven twee contemplatieve orden. De oudere Benedictinessen met de jongere zusters Dienaressen van de Heer, in Nederland ook als ‘de blauwe zusters’ bekend. Zij werden uitgenodigd door de zusters Benedictinessen om het klooster samen met hen te bewonen, zodat het contemplatieve leven in het klooster ook in de toekomst zou blijven bestaan. Regina Pacis is een contemplatief slotklooster, dat wil zeggen een biddend klooster waarvan het gastenhuis gescheiden is van het zusterhuis.

Faciliteiten Regina Pacis

Als groep hebben we een gezellige huiskamer tot onze beschikking. Er is een gastenbibliotheekje en een gastentuin. Je krijgt de beschikking over een eenpersoonskamer. De kamers zijn eenvoudig uitgerust met eigen douche en toilet.

Maaltijden en verzorging tijdens de retraite

 • Je kunt de hele dag koffie, thee, water, een koekje en/of een stuk fruit pakken.
 • Je mag eventueel dingen van huis meenemen. In de eetzaal is een koelkast die wij mogen gebruiken. Zet je naam op de producten, zodat duidelijk is dat deze van jou zijn.

De zusters in Valkenburg willen zoveel mogelijk rekening houden met dieetwensen. Mocht een dieet (of de combinatie van diëten van de verschillende deelnemers) te complex worden, dan zal Monique persoonlijk contact opnemen om af te stemmen hoe we dit het gemakkelijkst kunnen oplossen. Dit gebeurt maar heel sporadisch. Ontbijt:

 • Gevulde fruitmand
 • 2 soorten brood en ontbijtkoek
 • 2 soorten vleeswaren, kaas en een ruime keuze aan zoetbeleg

Warme maaltijd ‘s middags:

 • Voorgerecht: soep
 • Hoofdgerecht: eenvoudige warme maaltijd
 • Toetje: keuze uit diverse soorten vla en/of fruit

Broodmaaltijd ‘s avonds:

 • Gevulde fruitmand
 • 2 soorten brood en ontbijtkoek
 • 2 soorten vleeswaren, kaas en een ruime keuze aan zoetbeleg

Regina Pacis - Klooster Valkenburg - alle zusters Regina Pacis - Klooster Valkenburg - dienst Regina Pacis - Klooster Valkenburg - zusters Regina Pacis - Klooster Valkenburg - kerk Regina Pacis Regina Pacis - Klooster Valkenburg