Ik wil graag op de reservelijst. Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail.
E-mail We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.
Retraites 2020

Retraites april 2020:

- 16-18 april 2020:
Stilte retraite
Klein Sion, Leuvenheim

- 30 april - 2 mei 2020:
Op het kruispunt van je leven
Klein Sion, Leuvenheim

Retraites mei 2020:

- 15-17 mei 2020:
Klooster Wandelretraite
Limburg, Valkenburg

- 28-30 mei 2020:
Stilte retraite
Klein Sion, Leuvenheim

Retraites juni 2020:

- 11-13 juni 2020:
Klooster Wandelretraite
Klooster Valkenburg

- 18-20 juni 2020:
Aan Zijn voeten
Retraiteboerderij, Steenwijk

 

 

 

 

 

 

Bezinningsvakanties.nl
Postadres:
t.a.v. Monique Oostdam
Van Leeuwenhoekstraat 5-139
2014 GC Haarlem
Nederland
Telefoon: 31 (0)6 - 44 023 015

 

 

 

 

 

 

327

(met coaching, op basis van volpension & éénpersoonskamer)

In deze periode met het Corona-virus zijn er wat aanpassingen, zie tabblad hieronder.

Wissen
SKU: Niet beschikbaar Categorie: Locatie

Beschrijving

Nu met het Corona-virus is de behoefte aan een retraite misschien wel groter dan ooit.

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Uit de hectiek die het Corona-virus met zich meebrengt. Een pas op de plaats. Even niets hoeven. Een paar dagen van rust en bezinning.

Nu is alleen de vraag ‘Is dat wel mogelijk denkend aan de maatregelen van de regering?’. Op deze pagina lees je hoe de retraite er uit gaat zien in deze tijd met het Corona-virus.

 

Ik hoop dat deze retraite door kan gaan

(Met de berichtgeving van 23 maart 2020 van het RIVM is het niet mogelijk om deze retraite door te laten gaan, maar wanneer de periode wordt ingekort of de maatregelen versoepelen, dan gaat deze retraite door. Wellicht in een aangepaste vorm. Lees hieronder meer.)

Belangrijk is dat we in ieder geval 1,5 meter afstand houden. Sommigen willen zich helemaal terugtrekken, afzonderen (wat retraite ook betekent). Ook daar heb ik naar gekeken. En ook dat is mogelijk!

 

Twee retraite opties

Met die twee wensen in gedachten ben ik gaan kijken hoe ik de retraite kan vormgeven. Daaruit zijn twee opties ontstaan:

 1. Retraite met 1,5 meter afstand van elkaar
 2. Retraite geheel op jezelf, in afzondering

Je kunt dus kiezen of je 1,5 meter afstand bewaart (optie a) of dat je geheel op jezelf blijft (optie b).

Je mag daar uiteraard ook flexibel in zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om de maaltijd op je kamer te nuttigen en mee te gaan met de stilte wandeling met overdenking (met 1,5 meter afstand van elkaar).

 

Hoe ziet de retraite er concreet uit?

Hieronder heb ik per ‘programma-onderdeel’ optie a en optie b uitgewerkt:

 

Bezinningsworkshops

 1. Normaliter zitten we in een kring. Nu zitten we verspreid over onze huiskamer/zaal en doe ik de inleiding en uitleg vanaf het centrale punt. Na de uitleg zoekt ieder een plekje (zoals gewoonlijk) op en gaat zelf aan de slag met de vragen en opdrachten.
 2. De inleiding met uitleg komt in jouw retraite-mapje. Zo kun je zelfstandig aan de slag.

 

Coachgesprek – vrijblijvend

 1. Het 1-op-1 coachgesprek met mij of Carry vindt als gewoonlijk in een aparte ruimte plaats. Alleen houden we nu bewust 1,5 meter afstand.
 2. Je kunt kiezen voor een 1-op-1 chat, een Skype/Zoom-videocall, of een briefwisseling (jij deelt je verhaal, reageert op een gestelde vraag en ik reageer daar op met een reactie/vraag….dit schuiven we onder elkaars deur). Dus net wat jij het fijnst vindt.

 

Maaltijden

 1. Er is een buffet. Om beurten scheppen we op en je kunt of in de eetzaal eten of op je kamer eten.
 2. Jij zal als eerste aan het buffet gaan en je nuttigt je maaltijd op je kamer.

 

Vieringen – vrijblijvend

 1. De laagdrempelige viering, nu gegeven door Monique, vindt plaats in de zaal ipv de Crypte. De Eucharistieviering gaat niet door. Ik zal zorgen voor een passend alternatief.
 2. Er zullen verschillende (uiteraard vrijblijvende) meditatie- en bezinningsmomenten op papier in de zaal liggen. Je kunt, als je dat mooi vindt, kiezen welke je wilt doen.

 

Stilte wandeling – vrijblijvend

 1. We lopen met de stilte wandeling normaliter al wat uit elkaar. Nu zullen we dat zeker doen. Tijdens de stilte wandeling deel ik verschillende overdenkingen. Je krijgt deze nu ook op papier mee….zodat je de overdenking toch meekrijgt als je door de 1,5 meter afstand wat verder van mij afstaat.
 2. Je kunt uiteraard zelf een wandeling maken. De overdenkingen voeg ik aan je retraite-mapje toe.

 

Verder:

 • Ieder heeft een eigen kamer met wastafel, luie stoel, bureautje en bed. Douche en toilet zijn op de gang. We spreken met elkaar af dat we 1,5 meter afstand bewaren wanneer we elkaar tegenkomen op de gang. De huiskamer/groepszaal als ook de eetzaal is zo ingericht dat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren. Voor de Kapel en de Crypte werken we met bordjes, zodat van buiten te zien is of iemand daar wel of niet is. Het is misschien nog goed, als je voor afzondering gaat, om je schoenen in je kamer aan te trekken, zodat je nauwelijks in de hal hoeft te ‘zijn’.
 • Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor meer afzondering door een kamer te nemen in Bethanië, het bijgebouw. Dit is ook een gastenverblijf van Klein Sion, alleen wel iets meer sober en gedateerd.

Klik op de tabbladen hierboven voor extra informatie

Gesprek met

Carry, Monique, retraiteleidster

Retraite begeleiding

Retraite begeleiding en coaching

Deze retraite wordt voornamelijk geleid door Monique. Zij heeft met acht deelnemers een coachgesprek. Carry verzorgt de vrijblijvende stilte vieringen en heeft daarnaast met twee deelnemers een coachgesprek.

Over Monique

Wat wil ik worden - Monique OostdamIk, Monique begon augustus 2011 met het organiseren van retraites. Niet verwachtend dat er zoveel animo zou zijn en dat er nog velen retraites zouden volgen. Inmiddels zijn er al vele mensen mee geweest en is het aanbod sterk uitgebreid.

“Wat men terug ziet in mijn retraites en coaching zijn mijn kernwaarden; echtheid, respect en zinvolheid. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.” (Lees hier meer over)

Over Carry

Carry (65 jr.),was van jongs af aan al geïnteresseerd in geestelijke zaken. Ze las boeken over mythologie, religie en natuur. Enkele jaren studeerde ze sociologie. Ze koos voor idealistisch werk. Uit betrokkenheid bij milieu en gezondheid dreef ze 12 jaar een natuurvoedingswinkel. Ze was gelovig en veel op zoek naar God. Na een bewogen tijd ( echtscheiding, ziekte, overlijden van haar tweede partner ) ging haar hart uit naar de geestelijke gezondheid van de mens. Ze studeerde religie studies en deed een tijd de master voor geestelijke verzorger / zingevingscoach.

Naast de stiltevieringen in Klein Sion heeft ze ook met 1-2 deelnemers een coachgesprek.

“In een coachingsgesprek sta ik vol respect open voor wat er leeft in iemands hart. Even samen op weg zijn.”

Programma

Dag 1 van de stilte retraite:

14.00 uur: Aankomst in Klein Sion te Leuvenheim

14.30 uur: Kennismaking met aansluitend de eerste bezinningsworkshop over ‘Heerlijk zijn’

17.00 uur: Vrije tijd (en/of coachingsessie)

18.00 uur: Broodmaaltijd in stilte

19.00 uur: Viering met stilte moment in de Crypte/gebedskelder *

19.30 uur: Vrije tijd (en/of coachingsessie)

Dag 2 van de stilte retraite:

08.00 uur: Ontbijt in stilte

08.45 uur: Stilte wandeling met stilte overdenking *

10.00 uur: Viering met stilte moment in de Crypte/gebedskelder*

10.30 uur: Vrije tijd (en/of coachingsessie)

12.30 uur: Warme maaltijd in stilte

13.30 uur: Vrije tijd (en/of coachingsessie)

16.00 uur: Bezinningsworkshop over luisteren, omarmen, met compassie kijken/ervaren. Wat gebeurt er bij je als je stil bent? Wat voor weerstand komt erop? Wat gaat je verstand doen?

18.00 uur: Broodmaaltijd in stilte

19.00 uur: Vrije tijd (ook kun je naar de Rooms-Katholieke mis van 19.00 uur in de Kapel *)

Dag 3 van de stilte retraite:

08.00 uur: Ontbijt in stilte

08.45 uur: Stilte wandeling met stilte overdenking *

10.15 uur: Viering met stilte moment in de Crypte/gebedskelder*

10.45 uur: Vrije tijd (en/of coachingsessie)

12.30 uur: Warme maaltijd in stilte

13.30 uur: Tas inpakken

14.00 uur: Laatste bezinningsworkshop: Terugkoppeling naar huis, wat heb je gezien en afsluiting

16.15 uur: Afscheid en vertrek

* Deze programma onderdelen zijn vrijblijvend. Je kunt ervoor kiezen om deel te nemen, maar je kunt ook iets anders doen.

Locatie

Retraitecentrum Klein Sion

Retraitecentrum Klein Sion Bezinningsvakanties.nlRetraitecentrum Klein Sion is gelegen tussen Leuvenheim en Brummen. Klein Sion telt twee gebouwen; het hoofdgebouw en het bijgebouw. De gebouwen staan op een bosrijk terrein van bijna 5 hectare.   In het hoofdgebouw is een kapel, een crypte, een eetzaal, een winkeltje, bibliotheek en diverse spreekkamers en zalen. Voor deze retraite zijn alle kamers in het hoofdgebouw gereserveerd. Je slaapt dus op de 1e verdieping in het hoofdgebouw.

Faciliteiten Klein Sion

Als groep hebben we de H. Hartzaal, een fijne zaal met diverse zitjes en een heerlijke serre. Het is een fijne plek om te vertoeven. Dit is als het ware onze woonkamer. Ook is het mogelijk om op elk tijdstip van de dag naar de kapel en crypte te gaan. Retraitecentrum Klein Sion heeft een geweldige tuin met maar liefst 6 verschillende zitjes om heerlijk een boek te lezen of voor je uit te staren. Tevens biedt de omgeving vele wandelmogelijkheden.       Klein Sion Kamer

De kamers

Je krijgt de beschikking over een eenpersoons kamer. De kamers zijn eenvoudig maar goed ingericht. Elke kamer beschikt over een bed, stoel of luie stoel, bureau en wastafel. Op de gang bevinden zich de douches en toiletten.   Tegen een meerprijs van 7 euro kun jeu een lakenpakket huren. Natuurlijk kun je ook zelf een hoeslaken, dekbedhoes en kussensloop meenemen.

De Klein Sion kapel

De kapel van Klein Sion is de plek voor de getijden, aanbidding of een moment dichtbij de Heer. Kenmerkend is de stilte die hier heerst, de ligging van het huis is zodanig dat er bijna geen geluid van buiten de kapel binnenkomt.       Natuur Klein Sion

De Klein Sion crypte

Een ruimte in het souterrain van het huis waar stilte is en gelegenheid tot bezinning, ook hier voel je je dichtbij God. Sluit je af en luister naar wat Hij je te zeggen heeft…

Het winkeltje in Klein Sion

De winkel is voorzien van diverse religieuze artikelen zoals boeken, kaarten en andere cadeautjes. De openingstijden van de winkel zijn in overleg. In de winkel kan alleen contant betaald worden.

Maaltijden en verzorging tijdens de retraite

 • Je kunt de hele dag koffie, thee, water, een koekje en/of een stuk fruit pakken.
 • Je mag eventueel dingen van huis meenemen. In de eetzaal is een koelkast die wij mogen gebruiken. Zet je naam op de producten, zodat duidelijk is dat deze van jou zijn.

Klein Sion wilt zoveel mogelijk rekening houden met dieetwensen. Mocht een dieet (of de combinatie van diëten van de verschillende deelnemers) te complex worden, dan zal Monique persoonlijk contact opnemen om af te stemmen hoe we dit het gemakkelijkst kunnen oplossen. Dit gebeurt maar heel sporadisch.

Retraitecentrum Klein Sion buffetOntbijt:

 • Gevulde fruitmand
 • Yoghurt, melk, muesli
 • 3 soorten brood, ontbijtkoek, crackers
 • 2 soorten vleeswaren, 2 soorten kaas, 2 vegetarische spreads, komkommer, tomaat en een ruime keuze aan zoetbeleg

Warme maaltijd ‘s middags:

 • Voorgerecht: soep
 • Hoofdgerecht: eenvoudige warme maaltijd
 • Toetje: keuze uit diverse soorten vla en/of fruit

Broodmaaltijd ‘s avonds:

 • Gevulde fruitmand
 • 3 soorten brood, ontbijtkoek, crackers
 • 2 soorten vleeswaren, 2 soorten kaas, 2 vegetarische spreads, komkommer, tomaat en een ruime keuze aan zoetbeleg