Retraites tijdens de Corona-periode

Nu met het Corona-virus, Covid-19 is de behoefte aan een retraite misschien wel groter dan ooit.

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Uit de hectiek die het Corona-virus met zich meebrengt. Een pas op de plaats. Even niets hoeven. Een paar dagen van rust en bezinning.

Nu is alleen de vraag ‘Is dat wel mogelijk denkend aan de maatregelen van de regering?’. Op deze pagina lees je hoe de retraite er uit gaat zien in deze tijd met het Corona-virus, Covid-19.

 

Waarschijnlijk kunnen de retraites van juni gewoon doorgaan

Belangrijk is dat we in ieder geval 1,5 meter afstand houden. Sommigen willen zich helemaal terugtrekken, afzonderen (wat retraite ook betekent). Ook daar heb ik naar gekeken. En ook dat is mogelijk!

 

Twee retraite opties

Met die twee wensen in gedachten ben ik gaan kijken hoe ik de retraite kan vormgeven. Daaruit zijn twee opties ontstaan:

 1. Retraite met 1,5 meter afstand van elkaar
 2. Retraite geheel op jezelf, in afzondering

Je kunt dus kiezen of je 1,5 meter afstand bewaart (optie a) of dat je geheel op jezelf blijft (optie b).

Je mag daar uiteraard ook flexibel in zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om de maaltijd op je kamer te nuttigen en mee te gaan met de stilte wandeling met overdenking (met 1,5 meter afstand van elkaar).

 

Hoe ziet de retraite er concreet uit?

Hieronder heb ik per ‘programma-onderdeel’ optie a en optie b uitgewerkt:

 

Bezinningsworkshops

 1. Normaliter zitten we in een kring. Nu zitten we verspreid over onze huiskamer/zaal en doe ik de inleiding en uitleg vanaf het centrale punt. Na de uitleg zoekt ieder een plekje (zoals gewoonlijk) op en gaat zelf aan de slag met de vragen en opdrachten.
 2. De inleiding met uitleg komt in jouw retraite-mapje. Zo kun je zelfstandig aan de slag.

 

Coachgesprek – vrijblijvend

 1. Het 1-op-1 coachgesprek met mij of Carry vindt als gewoonlijk in een aparte ruimte plaats. Alleen houden we nu bewust 1,5 meter afstand.
 2. Je kunt kiezen voor een 1-op-1 chat, een Skype/Zoom-videocall, of een briefwisseling (jij deelt je verhaal, reageert op een gestelde vraag en ik reageer daar op met een reactie/vraag….dit schuiven we onder elkaars deur). Dus net wat jij het fijnst vindt.

 

Maaltijden

 1. Er is een buffet. Om beurten scheppen we op en je kunt of in de eetzaal eten of op je kamer eten.
 2. Jij zal als eerste aan het buffet gaan en je nuttigt je maaltijd op je kamer.

 

Vieringen – vrijblijvend

 1. De laagdrempelige viering, nu gegeven door Monique, vindt plaats in de zaal ipv de Crypte. De Eucharistieviering gaat niet door. Ik zal zorgen voor een passend alternatief.
 2. Er zullen verschillende (uiteraard vrijblijvende) meditatie- en bezinningsmomenten op papier in de zaal liggen. Je kunt, als je dat mooi vindt, kiezen welke je wilt doen.

 

Stilte wandeling – vrijblijvend

 1. We lopen met de stilte wandeling normaliter al wat uit elkaar. Nu zullen we dat zeker doen. Tijdens de stilte wandeling deel ik verschillende overdenkingen. Je krijgt deze nu ook op papier mee….zodat je de overdenking toch meekrijgt als je door de 1,5 meter afstand wat verder van mij afstaat.
 2. Je kunt uiteraard zelf een wandeling maken. De overdenkingen voeg ik aan je retraite-mapje toe.

 

Verder:

 • Ieder heeft een eigen kamer met wastafel, luie stoel, bureautje en bed. Douche en toilet zijn op de gang. We spreken met elkaar af dat we 1,5 meter afstand bewaren wanneer we elkaar tegenkomen op de gang. De huiskamer/groepszaal als ook de eetzaal is zo ingericht dat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren. Voor de Kapel en de Crypte werken we met bordjes, zodat van buiten te zien is of iemand daar wel of niet is. Het is misschien nog goed, als je voor afzondering gaat, om je schoenen in je kamer aan te trekken, zodat je nauwelijks in de hal hoeft te ‘zijn’.
 • Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor meer afzondering door een kamer te nemen in Bethanië, het bijgebouw. Dit is ook een gastenverblijf van Klein Sion, alleen wel iets meer sober en gedateerd.
Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.

Je kunt met een gerust hart boeken

Wij begrijpen dat het spannend is om in deze tijd van Corona een retraite te boeken. Daarom hebben wij een Corona uitzondering in onze annuleringsvoorwaarden gemaakt.

 

Wanneer je onverhoopt moet annuleren, vanwege Corona/quarantaine dan krijg je van ons het geld terug. Zo kun je met een gerust hart boeken.

Dus boek, juist nu, lekker een paar dagen voor jezelf!