Sta stil, erken het leed en leg een ‘krans’ van respect en eer neer.

DodenherdenkingTijdens Dodenherdenking staan we stil bij het afschuwelijke leed dat geleden is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

We staan stil bij de slachtoffers. Met onze harten voelen we mee met het verschrikkelijke wat zij hebben meegemaakt. We erkennen hen, we erkennen hun leed. Misschien zeggen we diep in ons hart wel ‘Sorry voor wat jou is aangedaan.’ We tonen ons respect; leggen een krans neer en nemen de ruimte en de tijd om letterlijk twee minuten stil te staan.

 

Ook denken we aan de helden, de mensen die zich (en dikwijls hun leven) hebben gegeven en die zich hebben opgeofferd voor onze vrijheid. We zeggen in de stilte van ons hart tijdens de twee minuten ‘Bedankt. Bedankt voor wat jij hebt gedaan.’ En we geven hen eer. Ook voor hen leggen we een krans neer.

 

Persoonlijk vind ik dat altijd een mooi en kostbaar moment, die twee minuten stilte. We maken ruimte. We staan stil. We geven eer.

 

Het is belangrijk om stil te staan. Niet alleen vandaag om 20 uur, maar ook in andere situaties (die natuurlijk van een hele andere orde zijn). Dierbaren die door lastige periodes van ziekte, van grote onzekerheid, van groot verdriet, van donkere periodes gaan of zijn gegaan. Stilstaan, erkennen dat het moeilijk is. 

 

En ook bij onszelf. We kennen allemaal moeilijke momenten. Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Momenten waarop je je alleen voelde. Momenten van onzekerheid. Momenten waarop je het even niet meer zag zitten. Momenten van groot verdriet.

 

Soms zijn de periodes zo zwaar en intens, dat je op dat moment niet de ruimte hebt om stil te staan. Maar ná zo’n intense periode, is het zo belangrijk om alsnog even de tijd en ruimte te nemen. 

 

Om een moment te nemen van aandacht, van stilstaan bij jouw kleine (zo noem ik dat gevoels-en behoeftekind in jou). Misschien ook wel in de vorm van herdenking met een twee minuten stilte, met het leggen van een ‘krans’ of het aansteken van een kaars. En op die manier stil te staan bij de kleine (het gevoels- en behoeftekind in jou). Soms vinden mensen het ook mooi om een brief te schrijven. In mijn zeer persoonlijke blog kun je lezen hoe ik dat deed ‘Ja, ik zal ook goed voor jou zijn’.

 

  • Wat was voor jou een zware periode?

Neem een twee minuten stilte moment. Steek een kaarsje aan en sta stil, erken het leed, leg een ‘krans’ neer: voel mee, geef eer, zie je kleine.

 

  • Of wie gaat er nu door een zware periode?

Neem voor die persoon een twee minuten stiltemoment. Steek een kaarsje aan en sta stil bij zijn of haar situatie, voel mee, geef eer, en schrijf eventueel een kaartje voor die persoon (en stuur deze uiteraard op). 

Nog meer blogs van Monique

Innerlijk kind

Ja, ik zal ook goed voor jou zijn

Een persoonlijk stukje over mijn ‘JA, naar mijn kleine’.
– JA, ik zal de tijd voor je nemen en er voor je zijn.
– JA, ik zal je zien en naar je luisteren.
– JA, ik zal voor je opkomen en je beschermen.
– JA, ik zal voor je zorgen en ik zal goed voor je zijn, in zowel de rustige als de drukke perioden.

Lees verder »
Burn-out - herstellen van een burn-out

Burn-out – Hoe herstel je van een burn-out?

Hoe herstel je van een burn-out? 7 stappen:
1. Herkennen, erkennen en aanvaarden
2. Een pas op de plaats maken
3. Waar krijg je energie van? Waar loopt energie weg?
4. Wat heb je nodig?
5. Investeren in jezelf. Zorg goed voor jezelf.
6. De diepere betekenis van je burn-out
7. Het accepteren en liefhebben van jezelf, met of zonder burn-out

Lees verder »
blank

Ontstressen- Tot rust komen

Hoe ontstress je? Hoe kom je tot rust? In welke versnelling leef jij?
– Fysiek ontstressen: een time out nemen
– Mentaal ontstressen: wat is er gaande?
– Emotioneel ontstressen – ontlasten
– Terug naar jezelf
– Van ontstressen naar voeden

Lees verder »

Retraites van Monique

Retraites van Monique

Monique Oostdam Retraites Nederland

Over Monique Oostdam

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

 

  • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

 

  • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

 

  • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.

Je kunt met een gerust hart boeken

Wij begrijpen dat het spannend is om in deze tijd van Corona een retraite te boeken. Daarom hebben wij een Corona uitzondering in onze annuleringsvoorwaarden gemaakt.

 

Wanneer je onverhoopt moet annuleren, vanwege Corona/quarantaine dan krijg je van ons het geld terug. Zo kun je met een gerust hart boeken.

Dus boek, juist nu, lekker een paar dagen voor jezelf!