Stilte retraite

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

In deze stilte retraite gaan we een paar dagen heerlijk zijn. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf, naar wie jij bent. Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.

Stilte retraite - Heb je behoefte aan rust?

Even niets hoeven. Maak in deze stilte retraite kennis met de stilte en wat dit met jou doet. Een paar dagen voor jezelf, zonder moeten, drukte en sociale verplichtingen. Gewoon even niets. Een weekend heerlijk voor jezelf, om even op adem te komen. De stilte is zo mooi, zo krachtig. Het brengt je echt bij jezelf, thuis. 

 

Voor wie is deze stilte retraite?

Deze stilte retraite is geschikt voor zowel de beginner als voor de ervaren liefhebber. Wil je meer lezen over wat een stilte retraite inhoudt, wat je kunt verwachten in een stilte weekend en hoe een stilte retraite werkt ? Blijf dan verder lezen.

Stilte is....

…. even niets hoeven

…. een verademing

…. de ander, de ander te laten zijn

…. leren om terug te gaan naar jezelf

…. dat wat er is, er te laten zijn

…. ervaren ‘het is goed met mezelf’

…. genieten

…. een heerlijk thuiskomen

Locatie van onze stilte retraite

Voor onze stilte retraite zijn we te gast bij R.K. retraitecentrum Klein Sion tussen Arnhem en Zutphen. Een eenvoudige en tegelijkertijd ook mooie en fijne locatie in een bosrijke omgeving, vlakbij de IJssel, waar je een eigen kamer krijgt.

 

Wij zijn daar als enige groep en kunnen gebruik maken van een heerlijke zaal met serre en de royale tuin met allerlei zitjes. Klik hier voor meer informatie.

blank

Programma stilte retraite 'De weg naar binnen'

 

DAG 1 VAN DEZE STILTE DAGEN:

 • 14.00 uur: Aankomst
 • 14.30 uur: Kennismaking met aansluitend de eerste bezinningsworkshop  over 'De weg naar binnen'
 • 17.00 uur: Vrije tijd (en/of coachgesprek)
 • 18.00 uur: Broodmaaltijd in stilte
 • 19.00 uur: Geestelijke overdenking met stilte moment (gegeven door Carry)*
 • 20.00 uur: Vrije tijd (en/of coachgesprek)

DAG 2 VAN DEZE STILTE DAGEN:

 • 08.00 uur: Ontbijt in stilte
 • 08.45 uur: Stilte wandeling met stilte overdenking *
 • 10.00 uur: Korte inleiding voor als je zin hebt in een laagje dieper *
 • 10.30 uur: Vrije tijd (en/of coachgesprek)
 • 12.30 uur: Warme maaltijd in stilte
 • 13.30 uur: Vrije tijd (en/of coachgesprek)
 • 16.00 uur: Bezinningsworkshop ‘Door de weerstand heen: alles heerlijk omarmen; met compassie kijken/ervaren’. Wat gebeurt er bij je als je stil bent? Wat voor weerstand komt erop? Wat gaat je verstand doen?'
 • 18.00 uur: Broodmaaltijd in stilte
 • 19.00 uur: Vrije tijd
 • 20.45 uur: Dagsluiting: meditatie/bezinning op Bijbeltekst *

DAG 3 VAN DEZE STILTE DAGEN:

 • 08.00 uur: Ontbijt in stilte
 • 08.45 uur: Geestelijke overdenking met stilte moment (gegeven door Monique)*
 • 09.30 uur: Stilte wandeling met stilte overdenking *
 • 11.00 uur: Vrije tijd (en/of coachgesprek)
 • 12.30 uur: Warme maaltijd in stilte
 • 13.30 uur: Tassen pakken
 • 14.00 uur: Laatste bezinningsworkshop: Terugkoppeling naar huis, wat heb je gezien en afsluiting
 • 16.15 uur: Afscheid en vertrek

* Deze programma onderdelen zijn vrijblijvend. Je kunt ervoor kiezen om deel te nemen maar je kunt ook iets anders doen.

Retraitebegeleiding

Ik, Monique Oostdam leid deze retraite. In 2011 ben ik met de retraites begonnen.

 

Wat ik belangrijk vind en wat je ook terugziet in mijn retraites zijn mijn waarden:

 • Echtheid: Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.
 • Respect: Ik  sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.
 • Zinvol leven: Ik ga graag een laagje dieper. Wat is de essentie. Wat is het dat je raakt. Wat doet dat met jou.

Lees meer over wie ik ben, mijn kernwaarden en verhaal.

Monique Oostdam Retraites Nederland

Boek je retraite data & kosten

Bij de prijs inbegrepen

De groepen van circa 10-11 deelnemers worden bewust klein gehouden om het persoonlijke karakter te behouden.

Corona - FAQ

De locatie is zeer ruim opgezet waardoor 1.5 meter afstand houden geen enkel probleem is. We zijn de enige groep. Ieder heeft een eigen kamer, douche en toilet worden gedeeld. De maaltijden vinden in buffetvorm plaats. 

 

Verder hebben de vrijwilligers de frequentie van de schoonmaak opgeschroefd en staan er door het hele gebouw desinfectiemiddelen. We schudden geen handen en maken geen fysiek contact en houden uiteraard 1,5 meter afstand met elkaar. Ook bij het buffet. 

Stilte retraites - FAQ

Meest gestelde vragen over de stilte retraites

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terug trekken. Even niet meer tien ballen tegelijk in de lucht houden. Gewoon er zijn, op dit moment. Zonder afleiding. Geen telefoon, krant of verplichte praatjes. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is.

Tijdens deze stilte dagen gebeurt van alles. We worden ertoe verleid om net zoals altijd weg te rennen, afleiding te zoeken, dingen te gaan doen om maar niet hetgeen wat er van binnen speelt te horen.

Maar wanneer je je overgeeft aan deze stilte en door de weerstand heen gaat, zal je ontdekken hoe bijzonder en heerlijk zij is. Wanneer je stopt met rennen en wegduwen, en omarmt en hoort wat gehoord en gezien wil worden, zal er een liefdevolle en diepe vorm van verbinding ontstaan.

Bij kinderen weten we heel goed dat het belangrijk is om een kind te horen als het verdrietig of gekwetst is, maar ook als het blij is. Zo is de behoefte niet veranderd wanneer wij ouder zijn.

“Wanneer je je verlaten voelt, ben je niet thuis, dan leef je in het huis van andere mensen.” – Miek Pot

In deze stilte retraite gaan we er een weekend voor onszelf zijn voor datgene wat diep van binnen gehoord wil worden en aandacht wil.

De meeste deelnemers zullen niet specifiek geloven. De stilte retraite heeft een neutraal programma. Het is zo gemaakt dat het zowel geschikt voor de gelovige als de niet gelovige is. Ik vind het belangrijk om ieder in zijn waarde te laten en elkaar te respecteren voor de wijze waarop ieder in het leven staat.

Ik, Monique Oostdam, begeleid je hierin. Zo is er in deze stilte retraite dagelijks een bezinningsworkshop die je in dit proces van stil worden, in het proces van omarmen helpt. Ook heb je in deze retraite de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met mij of Carry.

Tijdens deze stilte retraite leer je de weerstand (het ongemak, de emotie, de onrust-gedachte) er te mogen laten zijn. Het hoeft niet weg. Het mag er gewoon zijn. Door dit te laten zijn, het gevecht/het verzet als ware te stoppen, ervaar je niet alleen dat het stil van buiten maar ook stil van binnen wordt. Het is zo goed, zo vredig, zo warm. Dit is (helaas) geen blijvende staat. Na een tijdje kan er zich weer wat weerstand, wat onrust, wat ongemak voordoen. Ook dit laat je er weer zijn. Zo leer je steeds meer datgene, wat gezien en gehoord wil worden, met liefde te omarmen en heerlijk te laten zijn.

Zowel de bezinningsworkshops, de vrijblijvende stilte wandeling met overdenking, als het coachgesprek faciliteren jou in dit proces.

Hoe was jouw stilte retraite?

Geef hier jouw reactie
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Hoe was jouw retraite bij Bezinningsvakanties.nl?

Stilte retraite
Algemene beoordeling:  
 61 beoordeling
by Harmke on Stilte retraite
Stilte retraite
Retraite *: Stilte
Leeftijd: 55
Beroep: Management assistente

Mijn eerste stilte retraite, eindelijk. Ik vond het best spannend om in m'n eentje er naar toe te gaan. Maar wat was het heerlijk!! Gewoon doen, even tijd voor jezelf. En de stilte, het niet 'moeten' socializen, is zo fijn. Monique deed het fantastisch, precies afgestemd op de groep, met haar luchtigheid, openheid en warmte. Ik kom zeker weer een keertje terug.

by Helen on Stilte retraite
Wonderlijk
Retraite *: Stilte
Leeftijd: 60
Beroep: Pensionada

Wonderlijk, na de eerste workshop en meditatie oefening voelde ik zoveel rust en stilte, dat ik de resterende dagen als weken heb ervaren. Niets MOETEN, alles MOGEN. Heellijk dat ONT—MOETEN.

by Erica on Stilte retraite
Indrukwekkend en mooi
Retraite *: Stilte retraite
Leeftijd: 43
Beroep: theaterprogrammeur

Ik heb de stilteretraite als zeer bijzonder ervaren. Het was niet mijn eerste stilteretraite, maar zeker wel een die mij bij zal blijven.
Monique heeft het op een erg prettige, warme en openrechte manier begeleid. En het gesprek met Miep heeft mij erg veel waardevols opgeleverd. De omgeving van Casa Nova was prachtig en rustgevend net als het huis zelf. Onverwachte inzichten hebben de retraite extra indrukwekkend gemaakt. Volgende keer zou ik wel langer op deze manier in retraite gaan!

by Sacha on Stilte retraite
Rust in mijn hoofd
Retraite *: Stilte retraite
Beroep: schrijver

Mooie omgeving. Het voelde als alleen zijn, en tegelijkertijd gekoesterd worden. Even een stop op alle dagelijkse beslissingen en keuzes. Het eten was eenvoudig, maar op een bepaalde manier gaf ook dat rust. Zelfs daarover niet te hoeven nadenken of te kiezen. Het klooster was sober, maar mooi en comfortabel. Monique had goede ideeën over oefeningen, en sommigen daarvan zorgden voor nieuwe inzichten. Het was heerlijk, ik ga graag nog een keer.

by Lara on Stilte retraite
Bedankt!
Retraite *: Stilte retraite 'De weg naar binnen'
Leeftijd: 37

Monique, bedankt voor de stilte, de rust, de organisatie en ons gesprek. Ik heb er veel aan gehad en ging opgeladen weer naar huis. Absoluut aan te raden om deze retraite cadeau te doen aan jezelf!

Pagina 1 van 13:
«
 
 
1
2
3
 
»
 
Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.