Veelgestelde vragen over de retraites

Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Misschien heb je nog een vraag, schroom dan niet om te mailen of te bellen. Daarnaast kan het ook gewoon fijn zijn om even kennis te maken. Dus bel of mail gerust. 

 

Met hartelijke groet namens ons allemaal

 

Monique Oostdam

info@bezinningsvakanties.nl

06-44023015

Algemene vragen over de retraites

 • Een stilte retraite is echt offline, dus dan staat de telefoon of uit, of op vliegtuigstand. 
 • Voor de andere retraites kun je zelf kiezen. Het is mooi om tijdens je retraite offline te zijn. Daarom raad ik een ieder aan om zijn telefoon op vliegtuigstand of uit te zetten. Dan heb je wel de tijd en de wekker, maar niet de mails, apps en telefoontjes.

Geef gerust dit telefoonnummer 06 8454 5617 door aan het thuisfront. Dit telefoonnummer is tijdens een retraite, dag en nacht, speciaal bereikbaar voor het thuisfront. Zo weet je dat mocht er iets zijn, je bereikbaar bent. 

Mocht je je telefoon thuis laten, neem dan wel een horloge met wekker mee.  

Het is belangrijk voor het groepsproces en de kwaliteit van de retraite dat iedereen er op tijd kan zijn en tot het einde kan blijven. Mocht je er niet op tijd kunnen zijn of al eerder weg moeten, kies dan een andere datum. 

De retraite gaat eigenlijk altijd door. 

Nee, huisdieren zijn niet toegestaan. 

Er zijn geen kledingvoorschriften. Dit geldt voor alle locaties.

De retraite groepen zijn heel divers.

 • Er zijn over het algemeen meer vrouwen dan mannen.
 • Ik schat dat 70% van de deelnemers zichzelf als niet-specifiek-gelovig zou noemen. En 30% noemt zichzelf gelovig. 
 • Ook qua leeftijd is het heel divers: 
  • 17-30 jr: 5%
  • 30-39 jr: 17%
  • 40-49 jr: 27%
  • 50-59 jr: 33%
  • 60-69 jr: 15%
  • 70-85 jr: 3%

De retraites zijn echt bezinningsvakanties. Een vakantie puur om te bezinnen. Een paar dagen voor jezelf. Wanneer de informatie op de website je aanspreekt en dit niet te zweverig voor je is, dan durf ik te zeggen, dat de retraite prima bij jou past. 

Nee, je hoeft zeker niet te geloven. De meeste deelnemers (circa 70%) zullen zichzelf niet gelovig noemen.

De algemene retraites zijn voor iedereen. Deze staan los van enig geloof.

Er is één christelijke stilte retraite ‘Tot rust komen aan Zijn voeten’Deze retraite is voor iedereen. Alleen zal deze retraite wat minder goed aansluiten als je niet zoveel met het geloof hebt. Dan kan je beter gaan voor een algemene retraite.
Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt en dat de retraite aansluit bij hoe je zelf in het leven staat. 

Kijk ook eens op ‘Welk retraite weekend past bij mij?’

Nee, een retraite is geen therapeutische weekend. Het zijn echt lekker een paar dagen voor jezelf van rust, bezinning en ontspanning. Even los van de waan van de dag, even tijd voor jezelf.

De 5 redenen waarom mensen een retraite doen:

1. Terug naar de basis, naar jezelf. Stilstaan bij waar sta ik nu?

2. Tijd voor jezelf, bijtanken, een APk’tje voor je binnenste

3. Antwoord te krijgen op vragen

4. Transformatie, genezing, thuiskomen

5. Gewoon omdat een retraite fijn is!

Ik denk dat 90% van de deelnemers alleen komt. Dit is een vakantie die je vaak alleen doet. Het zijn met recht een paar dagen voor jezelf. Je hoeft even niets met de ander. 

 

Wat ik weleens van deelnemers terug hoor is dat ze er tegen op zagen om alleen te komen. Wat ze achteraf zo fijn vonden was juist de rust en het niet rekening hoeven houden met de ander.

 

Een retraite is juist mooi om alleen te doen, om echt even lekker een paar dagen voor jezelf te hebben.

Je bent zeker niet de enige. De meeste deelnemers hebben nog nooit een retraite gedaan. Ik kan het mij goed voorstellen dat je het spannend vindt. Daar heb ik het programma op samengesteld. Het is is toegankelijk en goed te volgen voor iedereen. 

Corona en retraite

 • Bezinningsworkshops

Normaliter zitten we in een kring. Nu zitten we verspreid over onze huiskamer/zaal en doe ik de inleiding en uitleg vanaf het centrale punt. Na de uitleg zoekt ieder een plekje (zoals gewoonlijk) op en gaat zelf aan de slag met de vragen en opdrachten.

 

 • Coachgesprek – vrijblijvend

Het 1-op-1 coachgesprek met mij of Carry vindt als gewoonlijk in een aparte ruimte plaats. Alleen houden we nu bewust 1,5 meter afstand.

 

 • Vieringen – vrijblijvend

De laagdrempelige viering, nu gegeven door Monique, vindt plaats in de zaal ipv de Crypte. De Eucharistieviering gaat waarschijnlijk niet door. Ik zal zorgen voor een passend alternatief.

 

 • Stilte wandeling – vrijblijvend

We lopen met de stilte wandeling normaliter al wat uit elkaar. Nu zullen we dat zeker doen. Tijdens de stilte wandeling deel ik verschillende overdenkingen. Je krijgt deze nu ook op papier mee….zodat je de overdenking toch meekrijgt als je door de 1,5 meter afstand wat verder van mij afstaat.

 

Verder:

Klein Sion is heel ruim opgezet. Wij zijn daar als enige groep en kunnen gebruik maken van een heerlijke zaal met serre en de royale tuin met allerlei zitjes. Klik hier voor meer informatie.

 

Ieder heeft een eigen kamer met wastafel, luie stoel, bureautje en bed. Douche en toilet zijn op de gang. De huiskamer/groepszaal als ook de eetzaal is zo ingericht dat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren.

Voor de Klooster Wandelretraite, klik hier (zie tabblad). 

 • Heb je Corona klachten? Vanaf juni kun je de Corona test doen. Blijkt uit de test dat je Corona hebt, dan ben je ziek, en krijg je (bij de meeste) annuleringsverzekeringen de reissom vergoed. Dus zorg voor een goede annuleringsverzekering.
 • Wanneer ik de retraite van mijn kant moet annuleren, krijg je uiteraard door mij de gehele reissom teruggestort.

Aangepast beleid

De vrijwilligers van Klein Sion hebben een aantal maatregelen genomen om onze veiligheid en die van hen zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Dit vraagt wat aanpassingen ook vanuit onze kant.

 • De vrijwilligers hebben de frequentie van de schoonmaak van de algemene ruimte opgeschroefd en er worden extra schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd zoals het regelmatig desinfecteren van deurgrepen, trapleuningen etc.
 • Zij vragen ons om regelmatig onze handen te wassen en te ontsmetten. Door het hele gebouw staan desinfectiemiddelen en wegwerphandschoenen, maak hier dan ook gebruik van. 
 • We schudden geen handen en maken geen fysiek contact en houden uiteraard 1,5 meter afstand met elkaar. Ook bij het buffet. 
 • Conform de richtlijnen, serveren de vrijwilligers de maaltijden in de vorm van een buffet. 
blank

Over de retraites

De Klooster Wandelretraite is in Zuid-Limburg. Onze Klooster Wandelretraite start in het dorpje Eys. Vandaar lopen we naar het klooster in Valkenburg aan de Geul.

 

We overnachten bij de zusters in Valkenburg. We zijn te gast bij de slotzusters in Valkenburg. Het klooster is gelegen aan de rand van Valkenburg tegenover het Geulpark met een prachtige vijver. Het is een contemplatief klooster, waarbij de gastenvleugel is gescheiden van de zustervleugel. 

 

Wij zijn daar als enige groep en kunnen gebruik maken van de woonkamer en de gastentuin met zitjes en een schapenweide. Ieder krijgt een eigen kamer met douche en toilet, bureautje en luie stoel. Klik hier voor meer informatie.

Voor onze retraite zijn we te gast bij R.K. retraitecentrum Klein Sion tussen Arnhem en Zutphen. Een eenvoudige en tegelijkertijd ook mooie en fijne locatie in een bosrijke omgeving, vlakbij de IJssel, waar je een eigen kamer krijgt.

 

Wij zijn daar als enige groep en kunnen gebruik maken van een heerlijke zaal met serre en de royale tuin met allerlei zitjes. Klik hier voor meer informatie.

Annuleringsvoorwaarden

Wanneer je zelf de reis annuleert ben je afhankelijk van de termijn (een deel van) de reissom verschuldigd. Daarbij hanteer ik de volgende termijnen:

 • Tot 6 weken voor aanvang : 50 % van de reissom
 • Van 6 weken voor vertrek tot op de dag van vertrek: 100 % van de reissom

Het is natuurlijk altijd vervelend om te moeten annuleren. Misschien is het goed om een annuleringsverzekering af te sluiten. Mocht er dan onverhoopt toch iets gebeuren dat je niet mee kunt, dat je dan toch nog je reissom terug krijgt. 

Klooster Wandelretraite 2020 Nederland

Klooster in Valkenburg

Je krijgt een eigen kamer met douche en toilet, bureautje en luie stoel. 

Maaltijden en verzorging tijdens de retraite

 • Je kunt de hele dag koffie, thee, water, een koekje en/of een stuk fruit pakken.
 • Je mag eventueel dingen van huis meenemen. In de eetzaal is een koelkast die wij mogen gebruiken. Zet je naam op de producten, zodat duidelijk is dat deze van jou zijn.

Ontbijt:

 • Gevulde fruitmand
 • 2 soorten brood en ontbijtkoek
 • 2 soorten vleeswaren, kaas en een ruime keuze aan zoetbeleg

Warme maaltijd ‘s middags:

 • Voorgerecht: soep
 • Hoofdgerecht: eenvoudige warme maaltijd
 • Toetje: keuze uit diverse soorten vla en/of fruit

Broodmaaltijd ‘s avonds:

 • Gevulde fruitmand
 • 2 soorten brood en ontbijtkoek
 • 2 soorten vleeswaren, kaas en een ruime keuze aan zoetbeleg

De zusters in Valkenburg willen zoveel mogelijk rekening houden met dieetwensen. Mocht een dieet (of de combinatie van diëten van de verschillende deelnemers) te complex worden, dan zal ik persoonlijk contact opnemen om af te stemmen hoe we dit het gemakkelijkst kunnen oplossen. Dit gebeurt maar heel sporadisch.

Je mag eventueel dingen van huis meenemen. In de eetzaal is een koelkast die wij mogen gebruiken. Zet je naam op de producten, zodat duidelijk is dat deze van jou zijn.

Er zijn drie soorten vieringen:

 1. De Rooms-Katholieke Eucharistieviering
 2. Het Koorgebed (Lauden, Terts, Sext, Vespers, Completen)
 3. Aanbidding van het Aller Heiligste

Iets meer over het Koorgebed. Tijdens het koorgebed bidden de zusters de Psalmen. De Psalmen zijn een boek in de Bijbel waarbij David en vele andere mensen hun hart uitstorten bij God. Soms van vragen, soms van ongenoegen, soms van verdriet, soms van blijdschap en vaak ook van heel veel liefde naar God toe. Je kunt zeggen dat het een persoonlijk gesprek van de schrijver naar God toe is.

 

Tijdens de gebedstijden worden deze Psalmen als een koorgebed uitgebeden. De zusters zitten tegenover elkaar. Een groep links en een groep rechts en bidden om beurten een vers. Wij kunnen de zusters niet zien, maar je hoort dat ze telkens het stokje van elkaar overnemen. Dit gebeurt in een bepaald zangritme. 

 

Wat betreft ‘De aanbidding van het Allerheiligste’, oftewel de Stille Aanbidding. De hostie, het Lichaam van Christus wordt in de Monstrans uitgesteld. In de uitstelling van het Allerheiligste bidden de zusters en zijn ze stil. Een heel bijzonder uur van serene stilte. 

Stilte retraite 2020 Nederland

Retraitecentrum Klein Sion

Klein Sion ligt in een bosrijke omgeving vlakbij de IJssel. Je kunt hier heerlijk wandelen. 

Retraitecentrum Klein Sion is geen klooster meer. Een aantal jaar geleden zijn de zusters eruit gegaan. Het Rooms-Katholieke retraitecentrum wordt nu volledig gerund door vrijwilligers. 

Het religieuze aspect is echter niet verdwenen. De inrichting, de Kapel en de gebedskelder zijn nog volledig in tact gebleven. Ook is er wekelijks op vrijdagavond een Eucharistieviering, waar zowel mensen uit de omgeving als ook retraitegasten van harte welkom zijn. 

Ja, het is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Je stapt uit bij station Brummen en vanaf het station is het circa 25 minuten lopen. Je kunt ook de buurtbus nemen (gaat eens per uur vanaf station Brummen en stopt voor de deur). Bekijk de website van de NS of de website 9292.nl voor actuele reisinformatie.

Je kunt je auto op het terrein zelf, bij de ingang parkeren. 

Ieder krijgt een eigen eenvoudige kamer met eenpersoonsbed, wastafel, bureautje, stoel en luie stoel. 

Maaltijden en verzorging tijdens de retraite

 • Je kunt de hele dag koffie, thee, water, een koekje en/of een stuk fruit pakken.
 • Je mag eventueel dingen van huis meenemen. In de eetzaal is een koelkast die wij mogen gebruiken. Zet je naam op de producten, zodat duidelijk is dat deze van jou zijn.

 

Retraitecentrum Klein Sion buffetOntbijt:

 • Gevulde fruitmand
 • Yoghurt, melk, muesli
 • 3 soorten brood, ontbijtkoek, crackers
 • 2 soorten vleeswaren, 2 soorten kaas, 2 vegetarische spreads, komkommer, tomaat en een ruime keuze aan zoetbeleg

 

blank

Warme maaltijd ‘s middags:

 • Voorgerecht: soep
 • Hoofdgerecht: eenvoudige warme maaltijd
 • Toetje: keuze uit diverse soorten vla en/of fruit

 

Broodmaaltijd ‘s avonds:

 • Gevulde fruitmand
 • 3 soorten brood, ontbijtkoek, crackers
 • 2 soorten vleeswaren, 2 soorten kaas, 2 vegetarische spreads, komkommer, tomaat en een ruime keuze aan zoetbeleg

Klein Sion wilt zoveel mogelijk rekening houden met dieetwensen. Mocht een dieet (of de combinatie van diëten van de verschillende deelnemers) te complex worden, dan zal Monique persoonlijk contact opnemen om af te stemmen hoe we dit het gemakkelijkst kunnen oplossen. Dit gebeurt maar heel sporadisch.

 

Je mag eventueel dingen van huis meenemen. In de eetzaal is een koelkast die wij mogen gebruiken. Zet je naam op de producten, zodat duidelijk is dat deze van jou zijn.

De viering bestaat uit een korte geestelijke overdenking. Elke dag is er de gelegenheid om een viering bij te wonen. Deze zijn vrijblijvend. 

 

Tijdens de geestelijke overdenking wordt er uit de Bijbel of een ander geestelijk boek voorgelezen met daaropvolgend een aantal bezinnende vragen. Je krijgt de ruimte om in stilte na te denken over de vragen. De vragen slaan erg op de praktijk en zijn toepasbaar voor iedereen, of je nu wel of niet gelooft. Ik vind het altijd een mooi moment van bezinning. 

 

Daarnaast is er op vrijdagavond in Klein Sion de traditionele Rooms-Katholieke Eucharistieviering. 

Is jouw vraag niet beantwoord?

Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen, bekijk dan de andere informatie pagina’s over:

Misschien heb je nog een andere vraag, schroom dan niet om mij te mailen of te bellen. Daarnaast kan het ook gewoon fijn zijn om even kennis te maken. Dus bel of mail gerust. 

 

Met hartelijke groet van mij,

 

Monique Oostdam

info@bezinningsvakanties.nl

06-44023015

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.