Waar ben je? En ben je daar ook écht?

Hier zijnWaar ben jij nu? En waar ben jij over het algemeen? Is dat ‘hier’ of ben je vaak ‘daar’? En waar is dat dan?

 

“Waar ben je?” Het is naast ‘hoe gaat het?’ de meest gestelde vraag sinds we mobiel met elkaar bellen. Want als ik jou opbel, hoef je niet perse meer thuis te zijn… je staat wellicht in de rij bij de kassa, loopt heerlijk van het zonnetje te genieten in het bos of op het strand, je hebt wellicht je vergadering onderbroken of je bent onderweg.

 

Waar ben je? En ben je daar ook écht? Je kunt ergens zijn, maar tegelijk daar niet zijn. Dan ben je in gedachten of in je hart niet op de plek waar jouw lijf wel is. Misschien ben jij wel ‘daar’ in het verleden (gisteren), of ‘daar’ in de toekomst die je voor ogen hebt (morgen).

Als ik ‘hier’ ben, ben ik niet ‘daar’. Maar… als ik ‘daar’ ben, dan voelt dat ook weer als ‘hier,  sterker nog: dan ben ik ‘hier’.

Gisteren en morgen, ze houden ons bezig.  Tussen gisteren en morgen zit ‘nu’ – we leven vandaag. Waar ben jij?

 

Ben jij ‘hier’? Ben jij je bewust van het ‘nu’? Ben je echt aanwezig?

 

Aandachtig aanwezig zijn, door bewust een pauze in te lassen tussen gisteren (daar-en-toen) en morgen (daar-en-dan), om even helemaal ‘hier’ te zijn. Het zorgt ervoor dat je op adem komt, dat je je (weer) met aandacht kunt focussen. En je vanuit ‘hier’ rustig op weg kunt gaan naar ‘daar’.

Oefening:

Een eerste aanwijzing om te onderzoeken of je werkelijk ‘hier’ bent, is je ademhaling. Je ademhaling vertelt je veel over je gemoedstoestand, over hoe en of je in contact bent met het ‘hier’ en met jezelf.

 

  • Hoe is jouw ademhaling? Adem je diep door, tot in je buik? Of blijf je hoog ‘hangen’?

Misschien wil je vandaag eens oefenen met het richten van je aandacht door middel van je ademhaling: stop daarvoor elk (half) uur eens met waar je op dat moment mee bezig bent. Haal dan een paar keer rustig adem. Dat kan via het 7- 4-8 ritme: 7 tellen inademen door je neus (adem door naar je buik), 4 tellen vasthouden, in 8 tellen uitblazen door je mond. Voel je lijf, wees je bewust van waar je bent.

 

Tip:

De app ‘Chime’ werkt heel prettig als je een melding wilt krijgen zonder dat je steeds een wekker hoeft te zetten.

Nog meer blogs van Carin

Weekendretraite 'Ik ben genoeg'

3-delige serie ‘Ik ben Genoeg’

Ontdek de vrijheid die ‘genoeg’ met zich meebrengt.
– Wat is genoeg eigenlijk?
– En wanneer ben je genoeg?
– Wanneer heb je genoeg?
– Hoe zou het eruit zien als het genoeg is?
Over al deze vragen gaan we in de komende drie dagen nadenken. Ik heb leuke video’s voor je klaar staan, ik deel met jou over mijn eigen zoektocht naar ‘genoeg’ en help jou ontdekken hoe dat er voor jou kan uitzien.

Lees verder »
blank

Je bent ontslagen!

Ik hou van koken en bakken. Verder word ik ook érg blij van een bewust momentje met lekkere koffie en een mooi boek. Dat zijn momenten dat ik even niets móet, maar gewoon lekker veel mag. Jezelf ontslaan van het ‘moeten’ kan lastig zijn, dat vraagt inzicht in je eigen behoeften.

Lees verder »

Retraites van Carin

  • Met Carin
  • Zowel stilte als gesprek
Tijdens dit heerlijke weekend mag je ontdekken dat ‘er zijn’ helemaal goed en helemaal genoeg is. Je bent (nu) hier… welke ruimte wil jij innemen? En waar wil je naartoe? Wat is daarvoor nodig?
 
  • Met Carin
  • Zowel stilte als gesprek

Luisteren en aandacht geven naar wat bij jou van binnen leeft, dat is wat dit weekend centraal staat. 

 

Welk deel van jouw binnenste vraagt om aandacht, wil naar buiten komen? 

  • Met Carin
  • Zowel stilte als gesprek

Het programma van dit weekend geeft jou ruimte om na te denken over het begrip ‘genoeg’.

 

Wat is voor jou genoeg? Wanneer ben of doe je genoeg? Wat heb jij nodig voor het (goed) genoeg is?  

Carin Kops retraites

Over Carin Kops

Ik ben vrouw van Matthijs, moeder van Levi en Mika en woonachtig in Lelystad. Ik werk als coach in mijn eigen coachpraktijk en vandaaruit organiseer en begeleid ik sinds 2018 ook retraites. In mijn vrije tijd bak en kook ik graag (het liefst met verse groenten, kruiden en fruit uit mijn moestuin), kom ik tot rust met een boek op de bank en hou ik van koffie drinken op leuke terrasjes of gezellige koffietentjes.

 

Thuiskomen is een belangrijk thema in mijn werk. Thuiskomen bij jezelf, je ergens thuis voelen… wat is dat, hoe ziet dat eruit? Ik ben ervan overtuigd dat de ware plek waar men zich écht en ten diepste thuis voelt, de plek is waar je verwacht en gewild bent, waar liefde is en waar je nooit teveel bent. Dat is de plek waar je compleet en helemaal jezelf kunt zijn. 

 

Tijdens mijn weekenden hoop ik dat je je thuis voelt, dat je je op je plek voelt. Dat je je gezien en gehoord weet. Dat je de ruimte ervaart om jezelf te zijn. Mijn persoonlijke benadering en betrokkenheid, mijn luisterend oor en gesprekstechnieken, mijn oog voor detail en kleine verrassingen, mijn plezier in koken en bakken zet ik in om juist dát voor jou te bereiken. 

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.