Waar kom jij vandaan?

Wat was ze trots, en wat was ik jaloers. Zij mocht met lipstick op naar school, mijn moeder vond dat geen goed idee. Zij was elf en ik was tien en dat mooie roze kleurtje wilde ik ook!

Als mens word je gevormd in het gezin waar je uitkomt. Je groeit als het ware in een ‘mal’, dat je ouders (hopelijk) met liefde vormgeven. Waarden, normen en regels grenzen dat malletje af. Mijn malletje was duidelijk afgegrensd, er waren duidelijke regels bij ons thuis. Misschien een beetje streng, maar als kind voelde ik me veilig. 

 

Mijn vriendinnetje destijds werd groot in een heel andere mal. Ze aten andere dingen, hadden andere gewoontes, vonden andere dingen belangrijk. Dat voelde als kind een beetje ongemakkelijk, maar ook spannend en interessant, want nieuw! En soms botsten die twee werelden, als zij dingen mocht die ik niet mocht, en mijn moeder niet blij was met wat we allemaal uithaalden. 

blank

Samen werden we ouders, een heel nieuw avontuur, spannend èn interessant!

Ook mijn man komt uit een malletje, een heel eigen malletje. En samen werden we ouders, een heel nieuw avontuur, spannend èn interessant! Op zoek naar ons samen, wrongen die malletjes in het begin soms. Maar naarmate we langer onderweg zijn worden we er steeds beter in te onderkennen van elkaar wat onze eigenheid is en wat we dus te geven hebben aan onze kinderen.

 

Voor mijn man is dat: vrijheid, ruimte om je eigen mening te vormen en je eigen weg te gaan. Voor mij saamhorigheid, gezien worden, er mogen zijn. Wat voelt het soms ongemakkelijk om met verschillen geconfronteerd te worden. Maar, als je erover nadenkt, wat is het boeiend en spannend! 

 

‘Ze zijn niet gek hoor!’ zei mijn man wel eens als ik moeite had met loslaten.

Nee natuurlijk niet. Dus met een diepe zucht en vooral aanmoediging en ‘laat nou maar’ van de kant van mijn man, leerde ik loslaten. Net zoals hij leerde mijn kant op te bewegen, want ook dat was soms nodig. En verrassing, wat blijkt? Soms overlappen je waarden en je malletje meer dan het op het eerste gezicht lijkt!

Waar kom jij vandaan - met Gesa van Delft

Wat vind jij belangrijk om door te geven aan je kinderen?

Als je net ouders bent of gaat worden kan het interessant zijn (maar ook spannend!) eens te inventariseren wat je belangrijk vindt om door te geven aan je kinderen. En hoe wil je dat eigenlijk doen? Verschillen jullie nogal in hoe je dat voor je ziet? Interessant! Misschien een beetje spannend ook. Maar een beetje spanning maakt het leven interessant nietwaar? 

Probeer eens:

….als je één ding mocht meegeven aan je kind of kinderen, wat zou dat dan zijn?

Over onze retraite 'Ouders Onderweg'

blank

Wat zijn we soms aan het rennen. Er is altijd zoveel dat gebeuren moet in je gezin, je zou jezelf zo voorbij lopen en op de automatische piloot maar doorgaan. Soms moet je er even uitstappen, een stapje terug doen en nadenken over vragen als:

  • Waar staan we met ons gezin?
  • Wat willen we eigenlijk?
  • Wie zijn wij, als ouders?
  • Wat hebben onze kinderen nodig?

De basis onder wat je doet als ouders is hoe je gevormd bent in je eigen gezin van herkomst. Daaruit kun je waardevolle dingen meenemen, maar soms moet je dingen juist loslaten omdat ze anders tot ballast worden.

 

Misschien had je verwachtingen die niet uit blijken te komen, worstel je met je eigen onzekerheid of angst, of zit je met je partner niet op één lijn. Stap er eens uit, en neem samen tijd om onder ogen te zien wat er is, zodat je daarna weer geïnspireerd verder kunt, met een duidelijk focus voor ogen.

 

Klooster retraite Zee

Onze locatie 'Klooster Heiloo' is 8 km van zee

Leuke blogs voor Ouders Onderweg

Gesa is naast retraiteleidster ook schrijfster. Ze schrijft regelmatig blogs  speciaal voor Ouders Onderweg. Vind je het leuk om deze te ontvangen, vul dan hier je naam en e-mailadres in. 

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
Marco en Gesa van Delft retraites

Wie zijn wij?

Wij zijn Marco en Gesa van Delft, in 1994 getrouwd, en ouders van drie zoons (1996, 2000 en 2005) en een dochter (1998).

 

Halverwege de twintig waren we. En… papa en mama! Geen idee waar we aan begonnen waren, maar wel ontzettend leuk. In de afgelopen bijna kwart eeuw hebben wel elkaar vaak (lichtelijk) radeloos aangekeken, wakker gelegen en moeten slikken. Een diploma voor het ouderschap kun je nergens halen, dus je moet het maar leren in de praktijk, en dat vonden we nog best een klus… Gelukkig waren er ook momenten dat we genietend en vol trots naar die kinderen van ons konden kijken.

 

Inmiddels zijn onze kinderen bijna allemaal volwassen. Maar het is als de dag van gisteren, de hectiek van het gezinsleven: clubjes, partijtjes, ruzies tussen de kinderen, racen van voetbal naar balletles en naar huis voor het eten… Het was jongleren en ook heel regelmatig een bal laten vallen (of twee…)!

Als ouders ben je altijd onderweg, maar soms raakten wij zelf het zicht kwijt op waar we precies heen gingen. Gaandeweg leerden we naar onszelf te kijken, en leerden we door onze kinderen een nieuw stuk van onszelf kennen.

 

Het hielp ons om af en toe als een helikopter boven ons gezin (en onszelf!) te hangen en daarom nodigen we jullie als ouders uit voor zo’n pitstop. Even tijd nemen om te kijken of je de dingen nog wel doet zoals je graag wilt. Dan kun je daarna weer verder, onderweg in de richting die jij wilt.

 

We werken allebei in de zorg, hebben daardoor altijd veel met mensen gewerkt en genieten ervan om, met de mensen die we onderweg tegenkomen, samen op te lopen.

Vanuit een verlangen meer te leren over relaties, families, de bijzondere wisselwerking tussen ouder en kind deed Gesa van 2014 tot 2016 een opleiding Contextuele Hulpverlening.

 

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.

Je kunt met een gerust hart boeken

Wij begrijpen dat het spannend is om in deze tijd van Corona een retraite te boeken. Daarom hebben wij een Corona uitzondering in onze annuleringsvoorwaarden gemaakt.

 

Wanneer je onverhoopt moet annuleren, vanwege Corona/quarantaine dan krijg je van ons het geld terug. Zo kun je met een gerust hart boeken.

Dus boek, juist nu, lekker een paar dagen voor jezelf!